Deşi s-a desfăşurat la 15 iulie a.c., "ecourile" concursului, organizat de Primăria Ştei, pentru ocuparea postului de manager cultural (director) al Casei de Cultură din urbe nu s-au stins nici acum, după aproape o lună şi jumătate! De ce? E simplu: şi aici au ieşit la iveală "neclarităţi", "ambiguităţi" în modul de organizare şi desfăşurare a concursului!

 

Neregulile legate de concursul pentru postul de manager cultural la Casa de Cultură Ştei ne-au fost semnalate chiar de către una dintre candidate, care, desigur, nu a câştigat, deşi..., dacă ar fi să ne uităm peste dosarul ei, ne-ar fi greu s-o respingem! De altfel, solomonicii din Primăria Ştei nici nu au respins-o pe Anamaria Vesa-Voiţiu, ci au declarat-o "admisă", însă... pe locul doi, la doar 7 sutimi de punct în spatele câştigătoarei, loc care - aţi ghicit! - nu se pune la socoteală, atâta vreme cât la concurs era scos un singur post! Din capul locului, Anamaria Vesa-Voiţiu a declarat următoarele: "Consider că au fost încălcate condiţiile legale de organizare a acestui concurs", legea fiind eludată de mai multe ori: 1. în materialul bibliografic primit de candidaţi apărea condiţia vechimii de minimum 2 ani în domeniu, în timp ce în anunţul public nu se mai făcea referire le aşa ceva! 2. în timp ce "Ordonanţa de Urgenţă nr. 189/2008 privind managementul instituţiilor de spectacole sau concerte, muzeelor şi colecţiilor publice bibliotecilor şi aşezămintelor culturale de drept public" prevede ca din comisia de concurs să facă parte experţi evaluatori pe domenii şi reprezentanţi ai autorităţii, aceştia din urmă fiind maximum o treime din numărul total de membri, la concursul de la Casa de Cultură Ştei au fost trei experţi şi doi reprezentanţi ai autorităţii, deci, mai mult de o treime! Dacă legea n-a fost respectată, ce să ne mai mire că deşi în anunţul publicat se impuneau condiţii legate de "perfecţionări, specializări în domeniul arte, ştiinţe umaniste, ştiinţe juridice sau economice, competenţe manageriale", atunci când interlocutoarea noastră a contestat decizia comisiei de concurs, i s-a răspuns că activitatea sa anterioară, ca referent cultural la Primăria Rieni, cursurile de management cultural absolvite şi referinţele primite de la experţii în domeniu (de exemplu, cea de la Crăciun Parasca, din 2008) nu au relevanţă!

 

În concluzie, Anamaria Vesa-Voiţiu se consideră nedreptăţită şi solicită repetarea concursului "pe baze legale şi transparente". O decizie în acest sens ar trebui să ia Consiliul Local Ştei, care se întruneşte chiar astăzi! Să sperăm că la Ştei, în relaţia Primărie-Consiliul Local, nu se aplică provebul acela cu turcul şi pistolu'!