Ateliere educative pentru copii şi adulţi, dar și leapșa și alte jocuri ale copilăriei au colorat, la finele săptămânii trecute, parcurile Petőfi și Libertăţii, în cadrul Street Delivery Oradea, în timp ce Crișul Repede a devenit locul perfect pentru orădenii pasionați de sporturi nautice.

Maria Scripcă, managerul librăriei Cărtureşti Oradea, arhitectul Greta Szak şi Alexandra Sferlea Big, project manager la IEDS (Asociația împreună pentru educare și dezvoltare socială) au dat, vineri, startul ediției 2021 a Street Delivery Oradea, anunțând programul evenimentului printr-o întâlnire cu jurnaliștii în parcul Petőfi.

Organizatorii au desfășurat festivalul în trei locaţii: Parcul Petőfi Sándor, Parcul Libertății și malul Crișului Repede, între podul Centenarului și podul Decebal.

„Ne sunt parteneri Clever Kids, Fundaţia Comunitară Oradea, Facultatea de Construcţii, Cadastru şi Arhitectură şi ABA Crişuri, cărora le mulţumesc pentru tot sprijinul şi deschiderea către acest proiect. Tot ce am pregătit şi am muncit în ultimele două luni este pentru oameni, ca să ne simțim bine şi să învăţăm multe lucruri împreună”, a spus Maria Scripcă, la conferința de presă, după care a prezentat calendarul activităţilor din cele trei zone de festival.

Cele mai multe activități au fost găzduite de Parcul Petőfi.

„Instalațiile din Parcul Petőfi Sándor sunt realizate din materiale reciclate, ușor de realizat, cu un buget mic. Toate piesele și instalațiile sunt realizate cu ajutorul voluntarilor și a studenților arhitecți de la Facultatea de Construcții, Cadastru și Arhitectură”, a menționat, printre altele, arhitectul Greta Zsak. Printre ateliere şi jocuri, au atras atenția panourile cu tematica Art Nouveau, creații ale elevilor de la Liceul de Arte Oradea, iar pasionații de lectură au putut răsfoi o carte de la standul Libăriei Cărtureşti.  

Și Parcul Libertății a fost plin de culoare, bucurie și bună dispoziție, Fundaţia Comunitară organizând aici, weekendu-ul trecut, numeroase ateliere educative, majoritatea fiind susţinute de mentorii Comuniteca. Printre acestea, amintim: atelier de reciclare, atelier de educație pentru siguranță (susținut de polițiștii de prevenire din cadrul IPJ Bihor), atelier de vorbit în public (Oradea Toastmasters), atelier art & design, atelier de imprimare în 3D și atelier de taekwando.

Dino şi Mop, îndrăgitele personaje ale Teatrului Arcadia, au încheiat programul festivalului din Parcul Libertăţii, în Orașul de Hârtie.

Vâslind pe rău, la „Criş Delivery”

În plus față de evenimentele din cele două parcuri, sâmbătă şi duminică, a avut loc și o altă parte importantă a festivalului, „Criş Delivery”, care s-a desfășurat în Lunca Crișului Repede, pe malul stâng, între podul Centenarului și podul Decebal. Evenimentul a cuprins, printre altele, plimbări cu barca împreună cu studenții Facultății de Geografie, Turism și Sport, dezbateri şi concursuri de stand up paddle board cu SupAcademy.

Sâmbătă, în prima zi a evenimentului „Criș Delivery”, pe lângă plimbări cu bărci gonglabile pe Crişul Repede, îndrumaţi de instructorii de la Sup Academy din Bucureşti, orădenii au încercat şi Stand-Up Paddle, văslind pe râu în timp ce stăteau în picioare, pe plăci speciale.

În aceeași zi, lunca Crișului Repede a devenit o scenă deosebită pentru o dezbatere deosebită. S-au discutat bune practici în amenajarea malurilor cursurilor de apă în intravilanul localităților.

Speakeri au fost Anca Mihociu (purtător de cuvânt ABA Crişuri), Eleonora Mircescu (ecologist, președinte Ecotop Oradea), Alexandru Purcaru (arboriculor) şi Mihai Culescu (peisagist), Loredana Gaiţă (arhitect), Diana Codrean (peisagist), Diana Culescu (peisagist), Klaus Birthler (arhitect) şi Marius Cătălin Moga (arhitect). Fiecare invitat a contribuit cu informații relevante și a împărtășit din experiența proiectelor implementate. De asemenea, pe malul Crișului Repede, a fost instalat un panou generos care prezintă inventarierea arborilor din luncă.

Pentru atelierele de jocuri și concursuri, ABA Crișuri a pregătit activități amuzante, iar la final, voia bună a fost răsplătită cu multe surprize.

Festivalul Street Delivery Oradea a fost organizat de Fundaţia Cărtureşti şi Ordinul Arhitecţilor din România, în parteneriat cu Administrația Bazinală de Apă Crişuri, Fundaţia Comunitară Oradea şi Visit Oradea.