Studenți din toate colțurile lumii - Au legat prietenii la Stâna de Vale
„Atelierele interculturale” au reunit, sâmbătă, 26 octombrie, peste 90 de tineri, români și străini, aflați la Universitatea din Oradea în calitate de studenți sau ca beneficiari ai programelor Erasmus.
Organizatori ai evenimentului, care a avut loc la baza didactică „Gaudeamus” din stațiunea montană Stâna de Vale, sunt reprezentanții Departamentului de Relații Internaționale, ai Departamentului Admitere 365 și grupul studenților „Erasmus Orientation” de la Universitatea din Oradea.
„Am reușit să aducem împreună studenți Erasmus din Portugalia, Spania, Turcia, Franța, Italia, Bulgaria sau Kosovo, și studenți care învață la Universitatea din Oradea, veniți din toate colțurile lumii, Liban, Siria, Indonezia...”, a declarat Emilia Gale, de la Departamentul de Relații Internaționale, una dintre organizatoarele evenimentului.
„Interesul studenților a fost peste așteptări. Toți s-au dovedit a fi foarte implicați și inspirați”, a spus Emilia Gale. Cei prezenți au luat parte la ateliere precum „Living Library”, în care participanții și-au asumat titluri, precum o carte, definitorii pentru experiența lor de viață, aceste cărți vii putând fi „împrumutate” pentru discuții individuale de cei interesați. Iată și câteva din titlurile pe care le-au avut la dispoziție cei prezenți: „Tot ce trebuie să ști despre programul Erasmus”, „Din Siria (Kurdistan) în Oradea”, „De două ori în Oradea. De două ori cu Erasmus”, „Ieși din zona de confort!”. „Cea mai citită carte vie a fost cea a unei studente din Siria, refugiată în Germania din pricina războiului, care acum învață la Universitatea din Oradea. Experiențele limită prin care ea a trecut și pe care le-a povestit, au făcut ca în jurul ei să fie permanent multă lume”, relatează reprezentanta organizatorilor.
De asemenea, studenții au discutat despre ce înseamnă să înveți într-o țară străină, împărtășindu-și experiențe, ponturi, bucurii... „Aceste discuții au fost mediate de voluntarii care fac parte din Erasmus Orientation grup care se ocupă cu integrarea studenților Erasmus veniți să studieze la Universitatea din Oradea”, a explicat Emilia Gale.
Cel mai provocator eveniment al seriei de dezbateri a fost atelierul dedicat toleranței. „Studenții au fost îndemnați să descrie, în câteva cuvinte, ce înseamnă pentru ei toleranța. Definițiile cel mai des invocate au cuprins expresiile acceptare și respect reciproc”, spune organizatoarea.
Pentru că timpul a fost frumos, toți participanții au făcut și o scurtă excursie, până pe Șaua Custurilor și la Izvorul minunilor. În fața cabanei, tinerii au jucat tenis de masă și baschet.
„A fost cea mai faină și cea mai fructuoasă ieșire din cele la care am luat eu parte, în 24 de ani de când mă ocup de programele Erasmus”, afirmă o membră a Departamentului de Relații Internaționale. „Aș fi regretat să nu fi fost acolo”, mărturisește, la rândul ei, unul dintre participanți.
„Atelierul intercultural” a fost organizat, cu sprijinul Ministerului Educației.
Comentarii
Nu există nici un comentariu.