Sâmbătă seara, Parcul 1 Decembrie a răsunat de glasul copiilor, care, însoțiti de profesorii lor, familii și prieteni și-au unit vocile pe acorduri de chitară pentru a sărbători Ora Pământului.

Câteva sute de copii, elevi ai mai multor școli din Oradea, sub coordonarea prof. Nicoleta Țâmpu și Pantea Loredana, precum și a profesorilor de muzică de la școlile participante, au folosit limbajul universal al muzicii pentru a marca un nou moment din cadrul manifestării internaționale numite Ora Pământului. Tonul de început a fost dat de stingerea luminilor, moment simbolic menit a transmite un mesaj de conştienizare cu privire la necesitatea protejării planetei și a resurselor oferite, inclusiv prin evitarea risipei de energie.

Au participat corurile de copii de la Liceul Greco-Catolic “Iuliu Maniu” Oradea, Şcoala Gimnazială „Dacia”, Şcoala Gimnazială „Oltea Doamna”, Şcoala Gimnazială nr. 11, Liceul Sanitar „Vasile Voiculescu”, Liceul Teoretic „Lucian Blaga”, Colegiul National „Onisifor Ghibu”, Şcoala Gimnazială „Dimitrie Cantemir”, Liceul „Don Orione”, Colegiul Naţional „Iosif Vulcan” și Liceul Tehnologic „Felix” Sânmartin, grupul vocal instrumental Floare de Lotus - coordonate de profesorii lor de muzică.

 Micii artiști au interpretat timp de o oră piese cunoscute, incluse în broșurile elaborate în cadrul Programului Național Cantus Mundi, cel mai mare program social de integrare muzicală din România, aflat la a zecea aniversare și care a reuşit să insufle organizarea unor manifestări similare în toată țara.

Ora Pământului (Earth Hour) este un eveniment organizat pentru prima dată în istorie de World Wildlife Fund (WWF) Australia în Sydney, pe 31 martie 2007. În fiecare an, în ultima sâmbătă a lunii martie, milioane de oameni din 190 tări, dar și construcții emblematice din întreaga lume, precum Tour Eiffel, Palatul Buckingham, Burj Khalifa și multe altele sting luminile simbolic timp de o ora pentru a atrage atenția asupra problemelor de mediu și a sublinia nevoia ca planeta să fie protejată.

D.R.