Oradea a fost, sâmbătă, luată cu „asalt” de sute de elevi, de la majoritatea liceelor din oraş, dar şi din judeţ, în cadrul unei noi ediţii a concursului Go4Life, un eveniment menit să îi educe pe tineri în privinţa acordării primului ajutor. În cadrul mai multor probe, desfăşurate în mai multe zone, liceenii au avut de imobilizat fracturi, au resuscitat şi au acordat primul ajutor unui pacient ars.

Asociația SARTISS, în parteneriat cu Spitalul Clinic Județean de Urgență Bihor, UPU - SMURD, a început organizarea, în luna septembrie, în județul Bihor, a evenimentului tematic Go4Life, care se adresează elevilor din clasele IX-XII, constând în cursuri de prim ajutor și resuscitare, organizate de UPU-SMURD Bihor. Totul s-a încheiat, sâmbătă, cu un concurs complex cu mai multe probe (prim-ajutor, resuscitare, îndemânare) desfășurate de-a lungul unui traseu prin Municipiul Oradea. Liceenii au avut de parcurs un  traseu predefinit, participând la 12 probe care au necesitat punerea în practică a cunoștințelor acumulate în cadrul cursurilor. Startul și sosirea, precum și festivitatea de premiere au avut loc în grădina Muzeului Țării Crișurilor. La această ediție au participat 23 de licee, cu un număr de peste 250 de elevi, respectiv 15 medici și 15 voluntari ai UPU-SMURD Bihor, fiecare școală fiind reprezentată la concurs de 1-3 echipe a câte cinci membri. „Succesul edițiilor anterioare ne-a determinat să reluăm, și în acest an, organizarea evenimentului Go4Life, păstrând același spirit de pragmatism, originalitate, centrat pe educarea unui număr cât mai mare de elevi în ceea ce privește manevrele de prim ajutor, salvatoare de viață. Obiectivul evenimentului Go4Life este educarea elevilor în acordarea primului ajutor și a resuscitării, astfel conștientizând importanța implicării lor în îmbunătățirea calității vieții și crearea unui viitor mai bun”, au transmis organizatorii. Pe parcursul celor 12 probe, elevii au acordat primul ajutor unui pacient ars, au resuscitat trei victime, au imobilizat fracturi etc. La final, cei mai pricepuţi s-au dovedit a fi elevii Liceului „Horvath Janos” din Marghita, cei ai Liceului Sanitar „Vasile Voiculescu” din Oradea şi cei ai Liceului Teoretic „Aurel Lazăr” din Oradea. Evenimentul Go4Life este primul care marchează împlinirea a 30 de ani de activitate a SMURD Bihor.

SMURD Bihor a fost creat în data de 12 octombrie 1993, prin constituirea primului echipaj SMURD la nivelul Detașamentului 1 de Pompieri Oradea - echipajul de terapie intensivă mobilă, Bihorul fiind al doilea județ din țară în care a fost înființat acest tip de serviciu dedicat salvării de vieți omenești, pacienții beneficiind din acel moment de asistență medicală complexă încă înainte de a fi transportați la spital. În anul 1993, SMURD Bihor și-a început activitatea cu o ambulanță veche, primită din donație, iar în prezent, are în dotare peste 25 de ambulanțe și autospeciale: ambulanțe SMURD de terapie intensivă mobilă de tip C1, ambulanță SMURD de tip neonatologie, ambulanțe SMURD de tip B2 - echipaj de prim ajutor cu capacitate de evacuare a victimei, autospeciale de transport personal şi victime multiple,  autospecială pentru transportul pacienților critici înalt contagioși, o unitate mobilă ATI cu 12 paturi, posturi medicale avansate, autospeciala medicului de urgență și autospeciale de descarcerare. De la înființare până în prezent, medicii, asistenții și pompierii militari ai SMURD Bihor au desfășurat peste 141. 400 de misiuni de salvare a vieților omenești, prin acordarea asistenței medicale de urgență și a primului ajutor calificat, precum și prin intervențiile de descarcerare desfășurate. Activitățile aniversare pregătite pentru bihoreni vor avea loc miercuri, 11 octombrie a.c., în Piața Unirii din Oradea și vor include exerciții demonstrative, prezentarea tehnicii folosite în misiuni, ateliere de instruire în domeniul acordării primului ajutor și alte activități menite a familiariza cetățenii cu viața și activitatea desfășurată de SMURD Bihor.