Centenarul Colegiului „Emanuil Gojdu” din Oradea a început duminică dimineața, în Parcul 1 Decembrie, cu un cros intitulat „Aleargă cu Gojdu” la care au participat în jur de 300 de persoane. Printre alergători s-a numărat chiar directoarea djunctă, Anca Mile.

Iubitorii crosului s-au adunat duminică, de la ora 9.30, în Parcul 1 Decembrie unde și-au făcut încălzirea. Au urmat cursele, acestea fiind organizate, în principal, pe vârste: cursa gimnaziu, liceu, adulți și fun run. Deși în liceu, foarte mulți dintre cei care s-au implicat în organizare au fost voluntari la evenimentele de anvergură organizate de XTerra Sport Bihor iar asta s-a văzut.

Crosul „Aleargă cu Gojdu” a fost primul dintr-o serie lungă de evenimente organizate cu ocazia împlinirii a 100 de ani de activitate. În afara crosului, tot duminică, s-a organizat o expoziție foto, pictură, instalații în sala festivă a liceului.

Pe 1 octombrie, de la ora 16.00, în sala festivă vor fi lansate mai multe cărți cu referire la școală, „Monografia centenarului”, „100 de gojdiști de prestigiu” etc, plus un număr din revista „Țara visurilor noastre”, una dintre cele mai vechi reviste școlare din țară. În 2 și 3 octombrie vor fi organizate mai multe mese rotunde, conferințe, dezbateri, expoziții, sesiuni de comunicări dedicate elevilor, profesorilor și foștilor gojdiști iar pe 4 octombrie, de la ora 11.00, în sala festivă, vor avea loc lansări de cărți ale gojdiștilor. Elevii cu rezultate foarte bune anul trecut vor fi premiați în curtea liceului în aceeași zi, premierea fiind urmată de un concert al trupei Mustang, de la 17.00, și al lui Smiley, de la 18.00, în aceeași locație. Intrarea la aceste concerte va fi gratuită, în limita spațiului disponibil.

Ultima zi, 5 octombrie, va prilejui dezvelirea, la ora 12.00, în parcul 1 Decembrie, a statuii lui Emanuil Gojdu și dezvelirea unei plăci comemorative, la ora 12.30, cu 100 de ani, pe fațada colegiului. Vor urma festivități pentru absolvenți și invitați, momente artistice ale elevilor, discursuri festive, cu invitați din partea Academiei Române și a Episcopiei Ortodoxe. Tot în curtea colegiului, de la ora 16.30, vor cânta alți gojdiști, cei de la Celelalte Cuvinte și, de la ora 18.00, va cânta Direcția 5. Statuia lui Gojdu a fost deja montată pe soclu, după o pribegie de câţiva ani, când a fost mai întâi abandonată în Ştrandul Ioşia, iar, ulterior, dusă la Cetatea Oradea.

Programul evenimentelor îl puteți consulta aici: lego.rdsor.ro/centenar/Program_Final.