Orădenii au profitat ieri de vremea frumoasă și au venit în număr mare în centrul orașului, pentru a participa la Festivalului evreiesc „Shalom Ierusalim”, eveniment prilejuit de Anul Nou Evreiesc.

În jurul orei 11.15, pe scena amplasată în Piața Unirii, a urcat Felix Koppelmann, președintele Comunității Evreiești din Oradea, pentru a le ura bun venit celor prezenți, dar și pentru a le mulțumi instituțiilor, cultelor și etniilor care și-au oferit sprijinul pentru buna desfășurare a evenimentului.

„Acest festival este un maraton de 10-12 ore. Sperăm să fim la înălțimea încrederii pe care ne-o acordați de fiecare dată. Ne dorim ca, la final, să plecați acasă mai fericiți și mai liniștiți după o asemenea zi”, le-a transmis Koppelmann orădenilor.

Programul festivalului a fost prezentat în limbile română și maghiară de cele două gazde ale festivalului, Doina și Robert, după care s-a dat startul manifestării.  

Pe scenă au avut loc, până seara târziu, o serie de evenimente culturale interesante și un program artistic complex susținut de trupa OR Neurim, Rock Filarmonica Oradea, Julius & Kati, Oradea Klezmer Band, Art Group Music, Alexandrina Chelu, Astrid Muthu, CSU Oradea (demonstraţie de gimnastică ritmică), Party Band, cantorul israelian Lipa Glanz, Ansamblul Coral Instrumental al Comunităţii Evreieşti din Oradea, dar și de alți artiști care au completat frumos programul.

Invitată în festival, Trupa „Or Neurim” („Lumina tinereții”) a Comunității Evreiești din Oradea, a fost prezentă cu dansuri, pe care trupa le învață de la coregrafi israelieni în localitatea Szarvas, din Ungaria. Repertoriul trupei conține: dansuri moderne israeliene, dansuri hasidice și dansuri evreiești tradiționale. Costumele dansatoarelor sunt fie tradiționale, fie hasidice și orientale. Ele își păstrează în permanență decența și eleganța în construcția dansurilor, dată fiind existența spiritului religios în tot ceea ce înseamnă cultura evreiască. Coordonatoarea trupei este artista Alexandrina Chelu, iar coregrafă, Futo Ildiko Illanit.

Pe tot parcursul festivalului au funcționat mai multe corturi tematice, unde s-au desfășurat diverse activități, de la vânzări de carte (Editura Haseffer) și prezentare de preparate culinare evreiești, până la conferințe pe diverse teme de interes, printre invitați numărându-se prim rabinul Comunității Evreiești din Oradea, Shraya Kav. Într-unul dintre corturi, cei interesați și-au putut scrie numele în ebraică pe hârtie ori să-și achiziționeze suveniruri din Israel sau obiecte din lut, personalizate cu simboluri iudaice. Nici cei mici nu au fost uitați, organizatorii pregătind pentru ei jocuri, pictură pe faţă, ateliere de creativitate cu ornamente florale sau pictură pe obiecte de ceramică.

Un moment aparte în cadrul evenimentului a fost lansarea volumului „Evreu fără frontiere”, semnat de dr. ing. Tiberiu Roth.

Festivalul „Shalom Ierusalim” a fost organizat de Comunitatea Evreilor Oradea (CEO), Federația Comunităţilor Evreieşti din România-Cultul Mozaic (FCER-CM), American Jewish Joint Distribution (JDC), în parteneriat  cu Visit Oradea, Primăria Oradea, Sinagoga Neologa Sion, Fundația Cartitatea şi Jewish Community Center (JCC).