85 de copii și tineri au participat, gratuit, la tabăra „Prietenii Naturii”, într-un cadrul natural de vis. Tabăra a fost organizată în perioada 5-9 august, de asociația Cătunul Verde, în parteneriat cu asociația Centrul Prietenia Popești, la Pădurea Neagră, unde tinerii participanți au fost voluntarii care au coordonat și organizat activitățile.

Pe toată perioada taberei, tinerii voluntari i-au învățat pe copii importanța ocrotirii mediului și cum pot deveni, la rândul lor, ambasadori ai naturii. Programul a cuprins, pe lângă activitățile specifice de tabără, drumeții, ateliere de creație, jocuri, întreceri sportive, și ateliere de educației nonformală de teatru, foto-voice, flashmob și cântece.

„Joi după-masa, participanții au invitat locuitorii din Pădurea Neagră la un mic spectacol, prin care au dorit să atragă atenția asupra importanței ocrotirii mediului. Aceștia au pregătit un cântec, ce reflectă bucuria jocului în natură, un dans/ flashmob și o scenetă, în care se prezintă colectarea selectivă a deșeurilor, urmând să fie prezentate online pozele din cadrul atelierului de photo-voice. Ne-am bucurat să avem alături de noi, la eveniment, locuitorii din Pădurea Neagră, care au răsplătit copiii cu dulciuri și sucuri”, anunță Georgeta Szabo, coordonator proiecte la Asociația Cătunul Verde.

Implicarea voluntarilor a fost recunoscută de către DJST Bihor care, și în acest an, le-a oferit diplome și tricouri voluntarilor.

Tabăra a avut un rol social, întrucât participanții au fost copii vulnerabili, provenind inclusiv din sistemul de protecție. „Prin faptul că i-am implicat într-un proiect prin care ei înșiși puteau fi vocea naturii, am vrut să le arătăm că, așa cum ei pot avea grijă de natură, tot așa pot să aibă grijă și de ei, și de cei din jur”, a subliniat Geta Szabo.      

Pentru a organiza această tabără, asociația Cătunul Verde a avut alături firmele Qubiz și VPK Packaging Salonta, precum și zeci de donatori individuali care i-au susținut.

O parte din copii au fost cazați la Centrul de Recreere pentru Copii și Tineri „Irine Rowen” Pădurea Neagră, oferit gratuit de către DGASPC Bihor, iar, astfel, numărul de beneficiari a crescut.

În plus, Banca pentru Alimente Oradea a fost alături de organizatori, și de această dată, oferindu-le gustări, produse de igienă și materiale pentru ateliere.

„Este al cincilea an în care organizăm această tabără, iar anul acesta, se adaugă și taberele la mare pentru peste 100 de copii defavorizați”, a concluzionat Geta Szabo.

Cei care doresc să susțină în continuare activitățile prin care sunt sprijiniți copiii vulnerabili, o pot face donând în contul asociației Cătunul Verde RO14BTRLRONCRT0538850701, deschis la Banca Transilvania.