Termoficare vrea să construiască stație de panouri fotovoltaice - Proiect inedit la Santău
Orădenii vor plăti în acest an, în medie, cu aproximativ 40% mai mult pe facturile la încălzire. Asta chiar dacă Primăria va suporta o parte din scumpire. Termoficare Oradea intenționează să își diversifice paleta de produse și să amplaseze panouri fotovoltaice la Santău.
Un an total imprevizibil pentru conducerea Termoficare Oradea. Nimic din ce a fost previzionat la începutul anului nu s-a transformat în realitate. „A fost un an complicat. Am reușit totuși să nu avem probleme cu furnizarea agentului termic. Sigur că nu a fost perfect, nu putem mulțumi pe toată lumea, dar față de alte orașe din țară, lucrurile au stat bine. Nu am avut avariile din anii precedenți. Am avut în jur de 30 de cereri de debranșare și s-au racordat la noul sistem 1.444 de apartamente, majoritatea din blocuri nou construite. În total, avem 70.000 de apartamente și 3.000 de case racordate”, a spus, miercuri, într-o conferință de presă, directorul Termoficare, Călin Ungur.
În ceea ce privește scumpirea gigacaloriei, directorul comercial Dan Crețu a spus că estimează o scumpire la factura finală, în medie cu 40% mai mare față de anul trecut. Scumpirea reală ar fi trebuit să fie de circa 60%, dar 20% va amortiza primăria.
„Nu știm încă sub ce formă vor veni, dacă vor veni, subvențiile promise de Guvern. Pentru noi, ar fi ideal ca acea compensare a unor sume din facturi să se facă printr-un aport la capitalul social al firmei, dar pentru Primărie, sigur, ar fi utile subvențiile”, a spus Dan Crețu.
Ca planuri de viitor, pentru a diversifica paleta și a produce mai multă energie verde, Termoficare Oradea vrea să pornească un proiect inedit.
„Vrem să demarăm un proiect de producere de energie electrică prin amplasarea unor panouri fotovoltaice în locul fostului depozit de cenușă de la Santău. Proiectul ar costa în jur de 60 de milioane de euro și am putea produce între 80 și 100 de megawați energie electrică pe care să o vindem. Deocamdată căutăm surse de finanțare”, a spus Călin Ungur.
Până atunci, va începe a treia etapă a reabilitării sistemului de termoficare pe bani europeni. În prezent, rețelele din Oradea au o pierdere de căldură de 27%, în condițiile în care pierderea normală într-un sistem performant este de 16-18%. La începutul demarării proiectelor europene, în 2014, pierderea de căldură pe rețea era de 44%.
Comentarii
Nu există nici un comentariu.