Serviciul Transport din cadrul Consiliului Județean Bihor desfășoară constant, cu Poliția Rutieră și Inspectoratul de Stat pentru Controlul în Transportul Rutier (ISCTR), controale ale vehiculelor care transportă marfă pe drumurile județene.

Controalele vizează masele și dimensiunile maxime admise în circulație, precum și caracteristicile conexe ale vehiculelor rutiere.

„Anul acesta, până în prezent, s-au realizat 63 de cântăriri, dintre care s-au aplicat sancțiuni în 52 de cazuri. În trei cazuri, s-a dispus descărcarea mărfurilor transportate, în timp ce la 41 de vehicule s-au ridicat plăcuțele de înmatriculare pentru depășirea limitelor legale. Opt transportatori au refuzat cooperarea, iar un vehicul a fost recântărit. Totodată, trei transporturi sub temperatură controlată au fost supuse verificărilor”, menţionează CJ Bihor.

În cadrul acestor verificări, au fost utilizate cele 50 de platforme de cântărire omologate instalate pe drumurile județene și un dispozitiv mobil de cântărire. Tonajul maxim admis este stabilit prin Ordonanța 43 din 28 august 1997, în funcție de tipul de vehicul și portanța carosabilului.

„Sancțiunile aplicate au însumat un total de 416.710 lei, dintre care 374.045,4 lei au fost pentru abateri conform OG 43/1997. De asemenea, taxa pentru recântărire a fost de 2.455 lei. Aceste acțiuni de verificare s-au desfășurat în scopul asigurării respectării normelor legale, contribuind la protejarea infrastructurii rutiere și la siguranța traficului”, mai precizează administraţia judeţeană.