Complexul „Muzeul Ţării Crişurilor”, în parteneriat cu Galeria de Artă Modernă din Przemyśl (Polonia), organizează joi, 25 august 2016, ora 17.30, în cadrul Secţiei de artă a Muzeului Ţării Crişurilor, expoziţia Trienala de pictură a Euroregiunii Carpatice „Pătratul de argint” (Polonia, Ucraina, Slovacia, Ungaria, România), ediţia 2015.

 

Curatorul artistic al acestei ediţii a fost desemnat istoricul de artă dr. Aurel Chiriac, managerul Muzeului Ţării Crişurilor. În calitate de curator artistic, Aurel Chiriac a avut menirea de a propune tema manifestării, astfel că le-a propus artiştilor „Eu şi celălalt în mileniul III”. „Euroregiunea Carpatică o percepem ca un exemplu de luat în seamă din perspectiva conceptului propus de noi, ştiut fiind că aici civilizaţiile Apusului şi Răsăritului au convieţuit, având un rol de temelie în a impune un model cultural-artistic în cadrul căruia fiecare etnie s-a manifestat şi se manifestă promovînd atât valorile proprii, cât şi pe cele comune”, notează Aurel Chiriac.

„Trienala şi ea stă sub semnul dialogului-cunoaştere, la nivel pictural, al raporturilor dintre valori umane formate în culturi diferite. Dincolo de asta e în joc şi, să-i zicem, orgoliul de a consacra un eveniment expoziţional care să se distingă prin trăsături specifice în peisajul unor realizări de acest fel, cu precădere europene. Solidaritatea pictorilor, respectiv a artiştilor plastici din Euroregiunea Carpatică trebuie să reprezinte un exemplu de ceea ce înseamnă să fii în prezent inspirându-te dintr-un model cultural-artistic pe cât de viabil, pe atât de dinamic. Tocmai de aceea tema propusă nu e doar extrem de generoasă, ci şi una aproape inevitabilă pentru plasticienii acestei geografii spirituale eurocarpatice”, a mai menţionat în textul său istoricul de artă.

Sute de pictori din Euroregiune şi-au dorit ca lucrările lor să fie expuse.  După jurizare, au fost acceptaţi şi nouă artişti plastici din România, dintre care trei orădeni (Bohnstedt Gavrilaş Diana, Aurel Roşu şi Teofil Ştiop), ultimii doi fiind şi premiaţi. În competiţia finală, care este patronată de preşedintele Poloniei, au fost acceptaţi 96 de plasticieni cu 103 de lucrări. Iniţiativa acestei manifestări aparţine Galeriei de Artă Contemporană de Przemyśl, coordonată de directorul acesteia, Janusz Cywicki. „Astăzi, Trienala este cea mai mare întâlnire internaţională a picturii contemporane în această parte a Europei ...”, consideră Janusz Cywicki.

După Przemyśl, expoziţia a fost deschisă, până acum, la Debrecen şi Miskolc, urmând ca, după Oradea, să ajungă la Kielce (Polonia) şi Kosice (Slovacia).

La vernisajul de la Palatul Baroc va fi prezent domnul Janusz Cywicki, directorul Galeriei din Przemyśl, cel care a pus bazele Trienalei, alături de pictoriţa Renata Wotta. Expoziţia va fi deschisă între 25 august şi 25 septembrie 2016. La vernisaj intrarea este gratuită, iar în perioada cât expoziţia este la Oradea preţul de intrare este cel obişnuit, respectiv 4 lei pentru adulţi şi 2 lei pentru copii (preţ în care sunt incluse şi încă două expoziţii de etnografie).