Vechiul turn de apă din beton armat, înalt de 34 de metri, a fost pus la pământ joi, 20 aprilie, în câteva secunde, printr-o demolare controlată. Construit în urmă cu câteva decenii, turnul era ultimul edificiu rămas în picioare într-o zonă complet demolată.

Pregătirile au început în urmă cu patru zile, dar ieri termenul stabilit pentru demolare a fost depăşit cu câteva ore, firma care a adus explozibilul întârziind livrarea. S-au folosit 7 kilograme de explozibil care a fost montat la baza turnului cu o greutate estimată de 250 de tone.

Prăbușirea controlată a decurs conform planului, turnul de beton ajungând la pământ în câteva secunde, într-un nor de praf. Autospecialale de pompieri aduse la faţa locului au udat cu tunurile de apă perimetrul unde s-a prăbuşit turnul, pentru eliminarea prafului.

Cu câteva zile înainte de demolare, muncitorii au asigurat zona cu garduri de protecție și mai multe maluri de moloz pentru ca bucăți din turn să nu ajungă pe carosabil sau în geamurile caselor. Străzile adicente au fost închise traficului timp de câteva ore, zona a fost păzită de autorităţi, iar un echipaj de pompieri a supravegheat perimetrul. Cei curioși au putut urmări demolarea de la balcoanele apartamentelor, de pe acoperişul blocurilor sau din stradă.

Colosul de beton specific anilor industrializării a fost până joi un punct de reper în Cartierul Cantemir și făcea parte din fosta fabrică Avântul, acum și aceasta devenită istorie. Complexul industrial era una dintre cele mai mari fabrici de conserve din România comunistă.

Pe amplasamentul fostei fabrici se va ridica un cartier de blocuri. Regimul de înălțime propus pentru blocuri este demisol/subsol plus parter, plus cinci etaje și încă două etaje retrase.