Aproximativ 2,3 milioane de elevi și copii de grădiniță din învățământul preuniversitar vor începe luni cursurile anului școlar 2017-2018. Dintre aceștia, 165.000 sunt elevi de clasă pregătitoare, iar aproape 400.000 sunt copii de grădiniță. În Bihor, aproximativ 95.000 de elevi încep luni şcoala. 

 

Cursurile noului an școlar însumează 167 de zile lucrătoare (35 de săptămâni). Structura noului an școlar cuprinde semestrul I (11 septembrie 2017 - 2 februarie 2018) și semestrul al II-lea (12 februarie 2018 - 15 iunie 2018). Elevii de clasa a V-a vor învăța în prima parte a semestrului I după Compendiul introductiv pentru gimnaziu, până la finalizarea manualelor necesare acestei clase. Vacanțele elevilor din toate ciclurile de învățământ sunt programate astfel: vacanța de iarnă (23 decembrie 2017 - 14 ianuarie 2018), vacanță intersemestrială (3 - 11 februarie 2018), vacanța de primăvară (31 martie - 10 aprilie 2018) și vacanța de vară (16 iunie - 9 septembrie 2018). Suplimentar, clasele din învățământul primar și grupele din învățământul preșcolar beneficiază de vacanță în săptămâna 28 octombrie - 5 noiembrie 2017. Pentru clasele terminale din învățământul liceal, anul școlar se încheie în data de 25 mai 2018, iar pentru clasa a VIII-a, în data de 8 iunie 2018. Potrivit MEN, nu vor avea loc cursuri în zilele libere prevăzute de lege și de contractul colectiv de muncă aplicabil în învățământ. Programul național ,,Școala altfel” are o durată de 5 zile consecutive lucrătoare în timpul anului școlar și poate fi derulat în perioada 2 octombrie 2017 - 31 mai 2018 pe baza unei planificări, la decizia școlilor. Tezele vor avea loc, de regulă, la finalul semestrelor, după parcurgerea programei școlare cu cel puțin trei săptămâni înainte de finalul semestrului. Etapele naționale ale olimpiadelor școlare se organizează, în general, în perioada vacanței de primăvară, potrivit unui calendar specific.

Evaluările naționale la clasa a II-a, a IV-a și a VI-a se vor desfășura în intervalul 7-24 mai. Absolvenții claselor a VIII-a vor susține prima probă a Evaluării Naționale, la limba și literatura română scris, în data de 11 iunie 2018. Cursurile școlare pentru clasa a VIII-a se vor finaliza vineri, 8 iunie 2018. Prima sesiune a examenului național de bacalaureat va începe în luna februarie, cu probele de evaluare a competențelor, urmând ca în iunie să se desfășoare probele scrise.

Nu mai vor slujbe religioase

Reprezentanții unor ONG-uri au adresat Ministerului Educației Naționale o scrisoare deschisă, în care solicită ministrului să oprească organizarea de slujbe religioase în incinta unităților publice de învățământ din România, atât la începerea noului an școlar, cât și pe întreaga sa desfășurare. Semnatarii scrisorii deschise motivează că aprobarea de către directorii unităților publice de învățământ a oficierii slujbelor religioase și a altor servicii religioase reprezintă o încălcare gravă a drepturilor fundamentale ale copiilor la libertatea de gândire, de conștiință și de religie și la educație, iar aceste fapte sunt sancționate penal prin prevederile art. 381 (2) din Codul penal. ,,Școlile din România sunt frecventate de copii de care provin din familii cu diferite opțiuni religioase sau fără nicio religie. Prin urmare, organizarea unor slujbe religioase, preponderent ortodoxe, la debutul anului școlar nu doar că este o faptă discriminatorie, dar este și ilegală. Iar dacă în prima zi de școală copiii sunt întâmpinați cu slujbe religioase, nu e de mirare că pe parcursul anului școlar sunt duși în timpul orelor la împărtășanie sau spovedire, de cele mai multe ori fără ca părinții să fie notificați sau să li se ceară acordul”, a declarat Toma Pătrașcu, președinte ASUR. ,,Pentru orice ministru, și cu atât mai mult pentru ministrul Educației, ar trebui să primeze interesul superior al copiilor, nu interesul Bisericii Ortodoxe sau al altor culte. Iar acest lucru poate fi demonstrat simplu, prin respectarea și aplicarea legilor în vigoare”, a mai declarat Toma Pătrașcu. Scrisoarea a fost semnată de Asociația Secular-Umanistă din România (ASUR), Asociația Umanistă Română, Asociația ACCEPT, Ateliere Fără Frontiere, ActiveWatch, Grupul CARE, Asociația Viitorul Tinerilor, Alianța Națională a Organizațiilor Studențești din România (ANOSR), Asociația Sens Pozitiv, Solidaritatea pentru Libertatea de Conştiinţă, ACTEDO - Centrul de Acţiune pentru Egalitate şi Drepturile Omului, APADOR-CH, Societatea de Analize Feministe AnA, Fundatia United Way, Miliția Spirituală și CPE - Fundaţia Centrul Parteneriat pentru Egalitate.