Un avocat a formulat un memoriu pe care l-a trimis la nu mai puţin de zece instituţii publice prin care atrage atenţia asupra riscului pe care antenele de telecomunicaţii din turla catedralei îl pot avea asupra sănătăţii elevilor de la Liceul Greco-Catolic Iuliu Maniu. Direcţia de Sănătate Publică Bihor explică, într-un răspuns pentru CRIŞANA, care sunt efectele reale.

 

Antenele de telecomunicaţii instalate în turnul Catedralei greco-catolice „Sfântul Nicolae” din Oradea pot afecta sănătatea şi siguranța elevilor și personalului Liceului Greco-Catolic „Iuliu Maniu”, dar şi a orădenilor din imediata vecinătate. Acesta este demersul pe care un avocat l-a adus în atenţia unor instituţii publice, inclusiv mass-media, sub titlul general de „Liceul Greco-Catolic Iuliu Maniu Oradea – expunerea electromagnetică la câmpul apropiat unei antene”.

Avocatul Constantin Ruge cere factorilor de decizie să trateze cu seriozitate problema antenelor amplasate în turnul Catedralei Sf. Nicolae.

„Vă solicit ca, în termen de 30 de zile de la recepționare, să procedați la reevaluarea, în baza art. 7 alin. 4 și 5 din OMS nr. 1030/2009, a autorizației sanitare de funcționare a Liceului Greco-Catolic «Iuliu Maniu» Oradea, pentru desfășurarea activităților de învățământ preșcolar și școlar în câmpul apropiat al antenelor de telefonie mobilă, cu încălcarea OMS nr. 1193/2006 și a Directivei UE nr. 2013/35/UE”, precum și „semnalizarea corespunzătoare a funcționării Antenelor prin amplasarea, în perimetrul exterior al Catedralei și Liceului, respectiv pe fiecare ușă din perimetrul interior al Liceului, a unor indicatoare vizibile la scară umană, identificate cu pictograma specifică și textul «Atenție! Radiații neionizante. Antene în stare de funcționare»”, a cerut avocatul Constantin Ruge.

Juristul cere să se reevalueze autorizația de funcționare a instituției de învățământ preuniversitar, să se măsoare și să se afișeze rata de absorbție specifică localizată (SAR), densitatea de curent (J) și cea de putere (S) a antenelor (în baza OMS nr. 1193/2006 și a anexelor la Directiva UE nr. 2013/35/UE), pentru fiecare spațiu închis sau deschis din cadrul liceului, în care pot avea acces elevi, cadre didactice sau personal auxiliar.

Totodată, el a solicitat și informarea individuală, sub semnătură, atât a fiecărui elev actual/viitor al liceului, cât și a părinților/reprezentanților legali, cu privire la existența și funcționarea antenelor în imediata vecinătate a liceului.

„În calitate de avocat, am obligația, profesională și morală, de a semnala acele cazuri în care, prin pasivitatea, indiferența sau incompetența unor entități publice, private sau clerice, are loc violarea flagrantă a drepturilor fundamentale sau a intereselor legitime ale unor cetățeni. Liceul Greco-Catolic «Iuliu Maniu» din Oradea oferă servicii de învățământ preuniversitar la toate nivelurile (de la preșcolar la liceal) și este amplasat în imediata vecinătate a Catedralei Greco-Catolice «Sf. Nicolae» din Oradea. Ca avocat specializat – printre altele – în dreptul urbanismului, acord un interes deosebit calității mediului locuit”, și-a justificat juristul demersul.

 

„Şocant este cinismul clericilor”

Potrivit acestuia, una dintre probleme acute ale aglomerărilor urbane din România este juxtapunerea imediată a unor instalații tehnologice emițătoare de semnal electromagnetic (antene pentru telecomunicații mobile de voce și date) cu mediile locuite sau circulate de oameni.

„Investigând în interes privat abuzurile din acest domeniu, la data de 23.07.2019, am fost informat de către Primăria Mun. Oradea că pe Catedrală, sub învelitoarea acoperișului, sunt amplasate Antenele în baza Autorizației de construire nr. 789/2013, emise de primarul Mun. Oradea. Amplasarea Antenelor în turnul/acoperișul Catedralei frapează cel puțin prin incompatibilitatea funcțiilor, în condițiile în care Catedrala este monument istoric clasat sub cod BH-II-m-B-01058, iar Antenele nu complementează sau valorifică lăcașul de cult din punct de vedere estetic, cultural sau funcțional. Șocant este cinismul clericilor, care, pentru o chirie infimă, compromit castitatea lăcașului de cult. Nu pot să nu evidențiez ocultismul măsurii, din moment ce nu există vreun indiciu vizibil cu privire la existența Antenelor în incinta Catedralei. Cel mai grav dintre toate este riscul pe care funcționarea Antenelor îl aduce asupra sănătății elevilor care frecventează Liceul”, a evidențiat autorul cererii.

„Agenția Internațională pentru Cercetarea Cancerului, din cadrul Organizației Mondiale a Sănătății, clasifică emisiile electromagnetice ca fiind potențial cancerigene pentru oameni (Grupa de risc 2B), ca urmare a riscului crescut de incidență a glioamelor (tumorilor cerebrale) asociate utilizării telefoniei mobile”, se arată în memoriu, care face referire şi la o Rezoluţie a Consiliului Europei privind potenţialele pericole ale câmpurilor electromagnetice şi efectul lor asupra mediului.

 

Exemplu de proastă practică

În cererea sa, avocatul a invocat principiul precauției, conform căruia, atunci când nu există date suficiente privind impactul negativ al unei tehnologii noi, dar datele științifice sugerează existența unor riscuri, autoritățile trebuie să ia măsuri de protecție cu privire la potențialul impact negativ.

„Discuția este de actualitate și în contextul generației 5 a protocoalelor de comunicații mobile de date (tehnologia 5G), care generează riscuri noi și accentuate de sănătate publică. Ca exemplu de bună-practică în aplicarea principiului precauției este notabil faptul că administrația publică din Bruxelles a interzis implementarea acestei tehnologiei 5G în perimetrul orașului, până la clarificarea științifică a riscurilor.

Ca exemplu de proastă-practică în aplicarea principiului precauției, municipalitatea orădeană a autorizat amplasarea ascunsă a Antenelor în imediata vecinătate a Liceului, instituție de învățământ frecventată de copii de toate vârstele, de la preșcolari la adolescenți”, a mai arătat avocatul.

Copiii care frecventează Liceul își desfășoară activitatea de studiu în condiții speciale de expunere electromagnetică, aflându-se în câmpul apropiat al unor antene.

„În acest scenariu, era elementară obligația Liceului de a informa atât copiii, cât și părinții/reprezentanții legali ai acestora, cu privire la existența Antenelor. Totodată, era elementară măsurarea, monitorizarea și publicarea valorilor de expunere în condițiile OMS nr. 1193/2006 și a Directivei UE nr. 2013/35/UE”, a explicat avocatul.

Dată fiind imposibilitatea de a evalua impactul, pe termen lung, a expunerii electromagnetice, spune avocatul Ruge, nicio unitate de învățământ nu ar trebui să funcționeze în câmpul apropiat al unei antene.

„Dacă totuși se asumă riscul funcționării Liceului în câmpul apropiat al Antenei, trebuie semnalizate, în mod vizibil, aceste Antene – pentru informarea și protejarea elevilor, respectiv a cadrelor didactice, din perspectiva siguranței și sănătății muncii.

De asemenea, este necesară informarea individuală a elevilor și părinților/reprezentanților legali cu privire la riscul de sănătate la care se expun în incinta Liceului, precum și măsurarea, monitorizarea și afișarea constantă a valorilor de expunere electromagnetică înregistrate în incinta Liceului”, a mai adăugat avocatul.

 

Dreptul la despăgubiri

Avocatul a arătat și că elevii au dreptul la compensarea prejudiciului nepatrimonial cauzat de expunerea fără acordul lor (sau, după caz, al reprezentanților legali) la câmpul apropiat al Antenelor.

„Survenirea sau recurența unor afecțiuni cerebrale în rândul elevilor/foștilor elevi ai Liceului, de o manieră care să releve semnificație statistică sau raport cauzal, inclusiv în scenariul evoluției datelor științifice disponibile în viitor, va confirma dreptul acestora la daune morale și va agrava răspunderea solidară a tuturor celor responsabili de situația creată”, a mai spus avocatul.

Acesta și-a arătat disponibilitatea, pro bono, de a identifica soluții juridice ce pot fi luate spre restabilirea legalității. De asemenea, el cere factorilor decizionali să trateze cu maximă seriozitate problema sesizată.

 

Direcţia de Sănătate Publică Bihor

Nu există niciun pericol

CRIŞANA a solicitat un răspuns de la mai multe instituţii publice vizate de subiect, inclusiv de la Liceul Iuliu Maniu. Prima instituţie care a răspuns este Direcţia de Sănătate Publică Bihor, printr-un document semnat de directorul executiv, dr. Daniela Rahotă.

„Referitor la cazul sesizat, amplasarea antenelor de telefonie mobilă în turla Catedralei Sf. Nicolae din Oradea s-a efectuat după eliberarea unei notificări privind asistenţa de specialitate în sănătate publică.

Această notificare, eliberată în aprilie 2013, s-a bazat inclusiv pe «referatul tehnic privind conformitatea echipamentelor de telefonie mobilă instalate în această locaţie cu reglementările legale privind expunerea umană şi protejarea sănătăţii populaţiei generale» elaborat de specialiştii Centrului Regional de Sănătate Publică Cluj.”

Specialiştii explică faptul că „staţiile de telefonie mobilă, la fel ca telefoanele mobile, generază câmpuri electromagnetice de radiofrecvenţă. Cu toate că antenele de telefonie mobilă transmit permanent semnal, pe când telefonul mobil doar intermitent, când se efectuează convorbiri sau se transmit mesaje (în rest transmit doar intermitent, prin menţinerea legăturii cu cea mai apropiată antenă de telecomunicaţii), expunerea la câmp electromagnetic a unei persoane ce utilizează un telefon mobil este considerabil mai mare decât expunerea unei persoane care locuieşte în preajma unor antene mobile, pentru că jumătate din puterea transmisă de telefonul mobil se absoarbe sub formă de căldură în capul persoanei care vorbeşte la telefonul mobil.

Regiunea acoperită de o antenă se numeşte celulă. În zonele urbane foarte populate aria unei celule este mică, deoarece are o capacitate de comunicare limitată în ce priveşte numărul de utilizatori. Astfel, în aglomerările urbane vom avea celule foarte mici şi un număr mult mai mare de antene. Cu toate acestea, puterea acestor antene, chiar şi cumulată, va fi mai mică, deoarece distanţele dintre celule sunt mai mici.

Antenele sunt amplasate la înălţimi între 15-20 de metri de sol, pe zonele înalte (turnuri, acoperişuri, stâlpi), pentru că transmiterea câmpurilor se face preponderent pe orizontală, în faţa antenei, niciodată în spatele ei, în jur de 120 de grade, şi foarte puţin pe verticală (fascicul sub 10 grade). Din această cauză, împrăştierea semnalului emis de antenă pe verticală este extrem de mică. Datorită acestui fapt, nivelurile de energie spre părţile clădirii sau spre interiorul clădirii unde sunt amplasate antenele sunt extrem de mici. În faţa antenei, pe direcţia fasciculului principal, atât intensitatea câmpului electric, magnetic, cât şi densitatea de putere scad direct proporţional cu pătratul distanţei, iar la 10 m deja valorile măsurate sunt cu mult sub limitele de protecţie pentru populaţia generală. În spatele antenei şi sub antenă aceste valori sunt deja sub limita admisă de normele internaţionale şi naţionale, de la 2-3 metri.

În susţinerea a ceea ce am relatat mai sus vin şi numeroasele măsurători de

câmp electromagnetic efectuate în locaţii diferite, inclusiv în judeţul Bihor, de către Institutul Naţional de Sănătate Publică Bucureşti, cea mai mare valoare fiind de 0,375 W/m2, adică l8,75% din limita de expunere pentru populaţia generală de 2 W/m2, iar valoarea mediană a fost de 0,0121 W/m2 (0,69 din limita de expunere).

În concluzie, din analiza tuturor datelor referitoare la amplasarea antenelor de telefonie mobilă în locaţia sesizată, radiaţiile produse de antenele de telefonie mobilă sunt nesemnificative în comparaţie cu radiaţiile transmise de telefoanele mobile pe care le utilizează din plin elevii şi pe care le ţin în apropierea corpului”.