După bărbatul din Viișoara decedat la sfârșitul lunii ianuarie din cauza altor afecțiuni cărora li s-a asociat gripa, un alt bărbat de 67 de ani s-a stins din viață la Spitalul Județean. Directorul medical Lucia Daina a confirmat pentru CRIŞANA că sunt alte trei suspiciuni la care se așteaptă rezultatele.

 

Al 19-lea deces confirmat cu virus gripal în sezonul 2017-2018 în România este cel al unui bihorean de 67 de ani.

„Bărbatul a fost internat pe 2 februarie cu pneumonie interstiţială. S-au recoltat probe şi s-au trimis prin Direcţia de Sănătate Publică la Institutul Cantacuzino, care a confirmat, pe 8 februarie, diagnosticul de gripă de tip A H1. Pacientul a decedat pe 10 februarie după ce a dezvoltat o insuficienţă respiratorie acută. Am mai avut un caz care nu s-a confirmat, pacientul fiind externat. În acest moment sunt trei cazuri suspecte de la care au fost recoltate probe și așteptăm rezultatele”, a spus Lucia Daina.

Conform DSP Bihor, bărbatul care a decedat avea ca factor de risc asociat obezitatea. Pacientul nu fusese vaccinat cu vaccinul antigripal.

„Debutul bolii a fost pe 20 ianuarie cu febră de 39 grade C, mialgii, dispnee, cefalee, frisoane şi astenie, iar în data de 2 februarie a fost internat. Pe 8 februarie s-a confirmat de către IN „C. Cantacuzino” Bucureşti infecţia cu virusul gripal tip AH1 pdm09”, se afirmă în comunicatul DSP Bihor în care se mai precizează că instituția a declanşat o anchetă epidemiologică.

Între timp, la recomandarea DSP Bihor de limitare a accesului vizitatorilor în cadrul unităților sanitare, Spitalul Clinic Județean de Urgență Oradea a redus programul de vizită la secțiile și compartimentele cu paturi la două ore (15.00-17.00) și a limitat accesul vizitatorilor (un vizitator la un pacient). Pe secțiile ATI I și II și Unitatea de Supraveghere și Tratament Avansat al Pacienţilor Cardiaci Critici (USTACC), programul de vizită s-a redus la o oră (15.00-16.00 ATI I și II) și 14.00-15.00 (USTACC). Pacienții pot fi vizitați de o singură persoană, iar vizita nu poate dura mai mult de 10 minute. La cazurile de suspiciune sau cele confirmate de gripă, vizitele sunt interzise.

 

Recomandări preventive

Pentru a preveni infecţiile respiratorii acute se recomandă autoizolarea la domiciliu în caz de semne de boală precum: febră, secreţii nazale, dureri de cap, tuse, dureri în gât şi să anunţe telefonic în cel mai scurt timp posibil medicul de familie privind simptomele în vederea planificării eventuale la o consultaţie. În caz de agravare a acestor semne, în special în cursul nopţii sau în zilele nelucrătoare, poate fi apelat gratuit Numărul Unic pentru Apeluri de Urgenţă 112 sau persoanele afectate se pot prezenta la camerele de gardă ale celui mai apropiat spital. Se recomandă și evitarea automedicaţiei în caz de apariţie a simptomelor de infecţii respiratorii  acute (în special cu antibiotice), a aglomeraţiilor din locurile publice (evenimente din săli de spectacole, discoteci, alte manifestări), spălarea frecventă a mâinilor, cu apă şi săpun, în special în situaţii de participare la activităţi publice (locul de muncă, şcoală, unităţi de alimentaţie publică), folosirea batistelor de hârtie de unică folosință în caz de strănut, optimizarea regimului de viaţă şi activitate prin alimentaţie corespunzătoare (în special fructe şi legume – consumul de citrice aduce un aport de vitamina C care contribuie la creştereaa rezistenţei organismului), evitarea expunerii la frig, purtarea de îmbrăcăminte şi încălţăminte adecvată temperaturii din mediul ambiant, exerciţii fizice moderate, evitarea surmenajului fizic şi intelectual, odihnă nocturnă suficientă, evitarea fumatului, consumului de alcool şi exceselor de produse cofeinizate (cafea, băuturi carbogazoase tip cola).

În unităţile de învăţământ se recomandă efectuarea curăţeniei şi dezinfecţiei curente a suprafeţelor, aerisirea sălilor de clasă pe timpul pauzelor și efectuarea triajului epidemiologic zilnic de către personalul cu atribuţii de medicină şcolară.