Beiușenii au comemorat joi, 4 aprilie, un secol de la cumplitul asasinat comis la Lunca, în primăvara anului 1919.

 

În noaptea de 3/4 aprilie a anului 1919, rămășițele defunctei armate austro-ungare, în retragerea lor disperată spre pusta maghiară, au comis o serie de asasinate cărora le-au căzut victime fruntașii români ai luptei pentru unitate națională, dar și numeroși țărani din satele valahe de la poalele Apusenilor. Printre cei care au dat jertfa supremă pentru Neam și Țara lor s-au aflat și avocații beiușeni Ioan Ciordaș și Nicolae Bolcaș, cei doi patrioți români fiind ridicați din casele lor în miez de noapte, transportați la Lunca, unde, la adăpostul întunericului, câțiva foști soldați secui, care n-au înțeles că armele vorbiseră și mersul istoriei nu mai putea fi oprit, au dat frâu liber instinctelor atavice, venite dintr-un trecut non-european, torturându-i, mutilându-i și apoi îngropându-i de vii pe cei doi bravi beiușeni a căror singură „culpă” era apartenența la națiunea română.

După Revoluția din Decembrie, a devenit o tradiție, la Lunca și la Beiuș, ca martiriul avocaților Ioan Ciordaș și Nicolae Bolcaș să fie comemorat de locuitorii acestei părți a Bihorului.

Manifestările de joi, 4 aprilie, au fost organizate de Primăria, Consiliul Local și Casa de Cultură Beiuș, împreună cu unitățile de învățământ din urbe. Prima parte a festivităților s-a desfășurat la Monumentul  Martirilor Beiușului, din Parcul Central, unde profesorul de istorie Dan Ispas a evocat jertfa avocaților Ioan Ciordaș și Nicolae Bolcaș, după care a avut loc depunerea de coroane de flori.

În frunte cu primarul Petru Mlendea-Căluș, participanții la eveniment s-au deplasat la mormântul martirilor, aflat în Cimitirul din Deal, unde câțiva preoți ortodocși – Marian-Vasile Popa, protopopul Beiușului, Seghiștei și Șteiului, Florin-Ovidiu Stan și Dorel-Gheorghe Varga, alături de reprezentantul protopopiatului greco-catolic de Beiuș, părintele Marius-Gheorghe Boța, au săvârșit o slujbă de pomenire pentru sufletele patrioților Ioan Ciordaș și Nicolae Bolcaș. La final, câțiva elevi și profesori ai Colegiului Tehnic „Ioan Ciordaș” și Liceului Vocațional Pedagogic „Nicolae Bolcaș” au depus flori la mormântul Martirilor Beiușului.

Primarul Petru Mlendea-Căluș și Anca Banda, coordonatoarea Casei de Cultură Beiuș, au depus, apoi, coroane de flori, din partea instituțiilor pe care le conduc, la troița de la Lunca, ridicată pe locul unde cei doi eroi au fost asasinați.

După-amiaza manifestările comemorative s-au încheiat cu vernisajul expoziției dedicate aniversării Centenarului Eliberării Beiușului, eveniment găzduit de Muzeul Municipal Beiuș.