Aula Magna a Universității din Oradea a găzduit, zilele trecute, lansarea cărții „Românii din Ungaria Trianonică (1920-2020)” - Istorie, identitate națională și religioasă, convingeri sociale și comportament civic”, scrisă de Gabriel Moisa, Gabriel Roșeanu, Simona Trip și Carmen Hortensia Bora, apărută la Editura Mega, Cluj-Napoca, 2023.

Cartea abordează, cu argumente istorice, demografice, confesionale, sociologice și psihologice, problema comunității românești din Ungaria Trianonică, din perspectiva identității naționale și religioase a acestora. Concluziile care pot fi schițate sunt acelea că românii din Ungaria Trianonică sunt indubitabil o comunitate pe cale de dispariție.

Printre cei care au luat cuvântul se numără și prof. univ. dr. ing. habil. Constantin Bungău - rector al Universității Oradea, cel care de altfel a deschis evenimentul; moderatorul discuţiilor, prof. univ. dr. Sorin Șipoș, Director al Școlii Doctorale de Istorie din cadrul Universității din Oradea; prof.univ. dr. Simona Trip, coautoarea cărții.

Prof. univ. dr. Dan Dungaciu - Universitatea din București, Director al Institutului de Ştiinţe Politice şi Relaţii Internaţionale „Ion I.C. Brătianu” al Academiei Române, a dezbătut importanța chestiunii identitare, problematica românilor din jurul României și nu în ultimul rând analizarea acestora din perspectiva cărții.

„Nu se știa despre situația românilor din Ungaria la acest nivel de documentare și la acest nivel de analiză. Pentru că relația politică a Bucureștiului cu românii din Ungaria era următoarea: noi ne făceam că mergem acolo și ne preocupăm de ceea ce se întâmplă, ei se făceau că ne cred că ne preocupăm de ceea ce li se întâmplă. Și toată lumea se mințea frumos, iar consecința este cea ilustrată de această carte. Această comunitate românească este pe cale de dispariție”, a declarat prof.univ. dr. Dan Dungaciu.

Prof. univ. dr. Gabriel Moisa, Decan al Facultății de Istorie, Relații Internaționale, Științe Politice și Științele Comunicării, a prezentat tragica situație a românilor din Ungaria și cum Statul Maghiar a inventat așa-numitele „autoguvernări” pentru a controla, de fapt, puținele minorități rămase în Ungaria.

 „La recensământul de anul trecut mulți dintre cei care făceau parte, realmente, din etnii nu și-au mai declarat etnia. De ce? Pentru că au spus că ei nu doresc să fie mingi de ping-pong, nu doresc să fie manipulabili sau interesele lor să fie controlate fără voia lor”, a precizat prof. univ. dr. Gabriel Moisa.

Prezenți la eveniment au fost și Preasfințenia sa Virgil Bercea, episcopul greco-catolic de Oradea, și Dumitru Țiplea, prefectul județului Bihor.

Evenimentul a fost organizat de Universitatea Oradea - Facultatea de Istorie, Relații Internaționale, Științe Politice și Științele Comunicării, Muzeul Țării Crișurilor Oradea - Complex Muzeal și Școala Doctorală de Istorie a Universității Oradea, în parteneriat cu Consiliul Județean Bihor și Primăria Municipiului Oradea.

Alexandra PRECUP, Jurnalism, anul II