Coaliţia de la guvernare trece printr-o adevărată criză, care se adânceşte de la oră la oră, cauzată de decizia premierului Florin Cîţu de a-l demite pe ministrul Justiţiei, Stelian Ion. Ieri, USR PLUS a anunţat că va semna o moţiune de cenzură, împreună cu AUR, pentru demiterea Guvernului din care face parte, dacă PNL nu vine cu o altă propunere de premier. Liberalii, în schimb, au votat susţinerea, în continuare, a lui Florin Cîţu.

 

Ieri, vicepremierul Dan Barna, a anunţat că USR PLUS a votat pentru susținerea unei moțiuni de cenzură împotriva Guvernului Cîțu, după demiterea considerată abuzivă a ministrului Stelian Ion. Stelian Ion a fost revocat din funcţia de ministru al Justiţiei de premierul Florin Cîţu. Revocarea a fost motivată de disputa privind avizul pentru programul Anghel Saligny, în valoare de 50 de miliarde de lei. Interimar la Ministerul Justiţiei a fost numit Lucian Bode, acesta fiind al treilea minister pe care îl conduce într-un singur an.

„Cele 80 de voturi ale USR PLUS care au ajutat la formarea actualei majorități sunt astăzi semnături pe moțiunea de cenzură pe care am anunțat-o aseară după demiterea abuzivă și lipsită de temei a ministrului Stelian Ion. Îi invităm alături de noi pe toți parlamentarii responsabili și interesați ca această criză politică declanșată de un prim-ministru iresponsabil să dureze cât mai puțin”, se menţionează în anunţul de pe Facebook al co-președintelui USR PLUS, Dan Barna. Acesta le cerea celorlalte forțe politice să nu intre în tergiversări și jocuri politicianiste, „să depunem și să votăm urgent moțiunea”.

Liderul USR PLUS preciza că moțiunea poate fi evitată doar dacă Florin Cîțu demisionează sau i se retrage sprijinul politic. Ulterior, deputatul USR PLUS Ionuț Moșteanu a anunțat că reprezentanții formațiunii au discutat cu AUR și că împreună au 122 de semnături, deci pot depune o moțiune de cenzură împotriva Guvernului Cîțu.

Totodată, Moșteanu a anunțat că azi va avea loc o ședință a coaliției.

„Premierul Cîțu a pierdut susținerea USR PLUS pentru a conduce în continuare acest guvern de coaliție. În acest moment, Cabinetul funcționează fără o susținere majoritară parlamentară. Am cerut coaliției o întâlnire în cursul zilei de astăzi (ieri – n.r.), nu a fost posibilă, înțelegem că mâine (azi – n.r.) ne vom întâlni în ședință de coaliție, în care premierul Cîțu trebuie să înțeleagă să facă un pas în spate. Și-a dovedit limitele, a dovedit că a folosit abuzuv puterea cu care a fost învestit de căte această coaliție și cerem PNL să facă o nouă propunere de premier”, a declarat Moșteanu.

Acesta susține că USR PLUS vrea să continue coaliția de guvernare, cu această structură ministerială: „Referitor la zvonurile din spațiul public: nu se pune problema să facem schimb de ministere, tot felul de trocuri. Avem o structură, niște portofolii ministeriale și așa va rămâne”. „Următorul pas este ședința de coaliție, apoi dacă Florin Cîțu se agață de scaunul de la Palatul Victoria, așa cum l-am pus în Parlament, îl vom da jos tot în Parlament. Am discutat cu toate partidele politice despre o eventuală moțiune de cenzură. (...) Împreună cu AUR avem 122 de semnături, deci putem depune o moțiune de cenzură. Rămâne să discutăm despre text. Aș vrea să nu ajungem aici, dar asta depinde de doar de maturitatea politică a Florin Cîțu”, a mai spus deputatul US PLUS. Între timp, şi PSD a anunţat că va depune o moţiune de cenzură, şi nvită USR și AUR să o semneze. Pe de altă parte, liberalii au votat, ieri, în Biroul Permanent Național (BPN) pentru susținerea în continuare a lui Florin Cîțu în funcția de premier, cu 54 de voturi din 54. Trebuie precizat că la BPN nu a participat președintele partidului, Ludovic Orban, care a lansat un apel la responsabilitate a premierului și a miniștrilor PNL.

Alina Gorghiu, senator PNL, a declarat că este convinsă că tonul celor de la USR PLUS se va tempera, la fel cum s-a întâmplat după remanierea lui Vlad Voiculescu. Senatorul a mai spus că unele declarații ale politicienilor de la USR PLUS sună ca ale unor „copii răsfățați”. „E un pic hilar să depui o moțiune de cenzură împotriva Guvernului din care faci parte. Această inepție de demers a fost marca PSD, să îți dai singur propriul guvern. Dacă vă uitați la declarațiile USR PLUS de atunci o să vedeți cam cum ironizau acest fel de declarații venite din partea domnului Dragnea. Eu cred că este genul de declarații care fac rău politicii românești, nu cred că se vor asocia cu PSD sau AUR”, a mai spus Alina Gorghiu.

Gorghiu a mai declarat că supărarea celor de la USR PLUS ar trebui să fie pe Stelian Ion, nu pe Florin Cîțu.

„Atunci când un ministru, de 9 luni de zile, nu poate să gestioneze desființarea Secției Speciale… vă dau un exemplu… nu are capacitatea să să coalizeze coaliția astfel încât să genereze acele modificări pentru a desființa Secția, deși Guvernul a depășit această etapă și a trimis proiectul în Parlament, atunci, evident, e o supărare, dar nu pe PNL și pe premierul Cîțu ar trebui să fie supărați, ci pe propria neputință, incapacitatea de negociere a fostului ministru de la Justiție. Sunt convinsă că USR PLUS au resurse umane de foarte bună calitate. Pot să propună un ministru bun în continuare care să ajute Guvernul Cîțu să ducă la îndeplinire promisiunile din campanie”, a mai declarat Alina Gorghiu.

În altă ordine de idei, fostul ministru al Justiției, Stelian Ion, a declarat, ieri, la finalul mandatului încetat prin remaniere, că miza reală pentru care a fost demis este numirea procurorilor de rang înalt. Ion a făcut și un atac la trecutul lui Florin Cîțu, știută fiind arestarea sa în SUA, în tinerețe. „Motivele remanierii sunt unele care nu au fost explicitate. Au fost doar pretexte legate de o așa zisă avizare pe un anumit proiect. Lucrurile s-au deslușit în perioada următoare, s-a văzut clar că acel proiect nu ajunsese la Ministerul Justiției pentru a fi avizat, dincolo de caracterul său total inadecvat, de faptul că reprezintă un proiect păgubos pentru România, nici vorbă de dezvoltare a României, mai degrabă o invitație spre furt din banul public. Dincolo de aceste aspecte și de pretextele folosite, având substrat mai degrabă numirea procurorilor de rang înalt, unde e o miză foarte importantă pentru unii. Pentru noi nu a fost decât miza de a avea o procedură transparentă, corectă, astfel încât să asigurăm independența procurorilor și independența justiției”, a spus fostul ministru al Justiției, adăugând: „Din păcate, premierul Florin Cîțu nu este un partener loial, nu este un lider care să unească, care să țină coaliția aproape, care să înțeleagă care sunt prioritățile de guvernare, nu merge pe prioritățile din programul de guvernare, așa cum și-a asumat, nu respectă partenerii de guvernare, nu-și respectă cuvântul dat și în general are un respect redus față de lege, de Constituție. Din păcate, lucrurile întâmplate poate în trecutul mai trecut sau mai îndepărtat sunt relevante pentru că iată și acum ies la iveală aceste atitudini de intoleranță la respectarea regulilor și a cuvântului dat.”