Sportul reprezintă o formă de manifestare eminamente artistică a ființei umane. Sportul este religia fizicului. Nu trebuie să fii puternic ca să începi, dar trebuie să începi pentru a fi puternic. Sportul te învață să ai caracter, te învață să joci după reguli, te învață să știi ce înseamnă să câștigi și să pierzi - te învață ce este viața. Pantru sport nu trebuie să ai timp. Trebuie să îți faci timp!

Alergatul este o activitate fizică foarte străveche și, ca aproape toate sporturile, este bună pentru sănătatea fizică și psihică, ajută și la rațiune și reflectare mai bine. „Frumusețea alergării este că, pe scurt, poți alerga oriunde vrei, cum vrei”, spunea Giorgio Calcaterra. O singură alergare îți poate schimba ziua, multe alergări îți pot schimba viața. Alergarea este un lucru care merită făcut nu datorită recompenselor viitoare pe care le acordă, ci datorită modului în care ne hrănește trupurile, mințile și sufletele în prezent. Oamenii uneori râd de cei care aleargă în fiecare zi, susținând că vor merge până la orice pentru a trăi mai mult. Dar să nu credeți că acesta este motivul pentru care majoritatea oamenilor aleargă. Majoritatea alergătorilor aleargă nu pentru că vor să trăiască mai mult, ci pentru că vor să trăiască viața la maximum.

Inițiativa Primăriei, a Colegiului Tehnic din Vadu Crișului şi a Asociației „Kadas Simona” de a promova, în rândul tinerilor, alergarea sportivă, benefică pentru sănătate, a prins „rădăcini”, devenind o manifestare sportivă anuală cu două ediții: de primăvară și de toamnă în localitatea de pe valea Crişului Repede. Promotori și iubitori ai sportului și în special ai alergării, organizatorii se pot mândri că sunt singurii din mediul rural din județul Bihor care promovează această formă de mișcare. Din păcate, în momentul lansării concursului încă nu se ştia că la data anunţată va fi şi greva profesorilor, cu ore ţinute sau neţinute la şcoli. Cert este faptul că numărul concurenţilor a fost sub media concursurilor organizate de-a lungul anilor.

Vineri, la ora 12.30, a fost o vreme excelentă pentru alergare, concurenţii pornind pe categorii de vârstă pe traseul din zona primărie-terenul de fotbal. Categoriile de vârstă au fost sub 6 ani, 6-8 ani, 9-10 ani, 11-12 ani, 13-14 ani, 15- 16 ani şi 17-19 ani, atât la fete, cât şi la băieţi. Premierea câştigătorilor a fost făcută în sala de sport a localităţii, de către  primarul Cosma Dorel, viceprimarul Hasas Ioan, Maier Zoltan - directorul adjunct al Colegiului Tehnic, prof. de sport Liviu Luca şi prof. Kadas Karoly din partea Asociaţiei Simona Kadas. Primarul Cosma a mulţumit tinerilor că au ales să vină la acest concurs, părinţilor prezenţi pentru faptul că susţin sportul şi organizatorilor pentru eveniment. Câştigătorilor li s-au înmânat cupe, tricouri şi medalii din partea Asociaţiei Simona Kadas, diplome şi premii în bani din partea Consiliului Local şi Primăriei Vadu Crişului. Traseul a fost asigurat de către o patrulă a poliţiei locale.