Actorul Doru Fârte a decis să intre joi, 9 februarie, în greva foamei, după răspunsul primit de la teatru și de la Consiliul Județean Bihor, prin care solicita reangajarea sa prin concurs în funcția de actor la Teatrul Regina Maria.

 

Un scaun de pescuit, o umbrelă neagră și o foaie A 4 pe care scrie „Greva Foamei”. Nu este decorul dintr-un film sau o piesă de teatru, ci este chiar „viața care bate filmul” actorului Doru Fârte.  

Cel care a slujit scena timp de 40 de ani a ajuns să trăiască de pe o zi pe alta, flămând și trist, din mila fiului său cel mare care locuiește în Oradea. Celălalt băiat, de 35 de ani, este actor, și locuiește în alt oraș. O perioadă, Doru Fârte a beneficiat de indemnizaţia care s-a acordat persoanelor a căror activitate a fost suspendată pe fondul restricţiilor impuse pentru limitarea răspândirii Covid-19, însă, de anul trecut, și acest sprijin s-a terminat.

Trist și flămând, actorul, care stă în chirie în Oradea, a decis să iasă în stradă după răspunsul primit de la Consiliul Județean Bihor, prin care solicita reangajarea sa, prin concurs, în funcția de actor categoria 1 A (categorie pe care a obținut-o în anul 2006, tot în această instituție), la Teatrul Regina Maria.

„Am slujit și am fost „servit” de acest teatru vreme de 20 de ani (din 1988, prin repartiție guvernamentală, până în 2008). În perioada mai sus amintită, am fost unul dintre cei mai jucați și mai importanți actori ai teatrului orădean, implicându-mă, cu profesionalism, în bunul mers artistic al instituției. Faptul că nu există în teatru un actor de vârsta și tipologia mea este un alt argument în favoarea mea”, mărturisește Doru Fârte, care spune că problema sa este cunoscută atât la nivelul conducerii Teatrului Regina Maria, de către managerul Daniel Vulcu, cât şi la nivelul Consiliului Judeţean Bihor, de către vicepreşedintele Călin Gal.

„Chiar dumneavoastră mi-ați spus, în câteva rânduri, că aveți nevoie de mine și de serviciile mele artistice...”, este mesajul transmis managerului Vulcu.

Doru Fârte consideră că situația sa socio-profesională actuală este nedreaptă și greu de suportat, atât material, cât și emoțional.

„Situația mea este bine cunoscută la nivel de Consiliu Județean Bihor, având mai multe întâlniri cu domnul vicepreședinte Călin Gal, dar și cu alți trei consilieri ai domnului Ilie Bolojan, care m-au asigurat de sprijinul lor, acela de a mi se oferi șansa de a intra în teatru în urma unui concurs, cu condiția ca domnul manager să solicite și să argumenteze necesitatea organizării concursului, pentru rezolvarea problemelor mele socio-profesionale. Sunt pregătit și îmi doresc un astfel de concurs în care să-mi demonstrez determinarea și competitivitatea pe plan actoricesc”, a mai argumentat Doru Fârte. Actorul are de când să iasă în stradă până când i se va oferi posibilitatea de a-și exercita profesia pentru care a fost și este pregătit. „Vreau și pot să constribui la bunul mers al teatrului orădean!”, a concluzionat acesta.

Managerul Teatrului Regina Maria, Daniel Vulcu, nu este străin de situația fostului său coleg de scenă...

„Domnul actor a plecat de la Oradea în urmă cu mulți ani. El a fost nevoit să plece din cauze care nu privesc lumea artistică. A plecat atunci în Italia, după care s-a întors la Baia Mare, la teatru, cu care a colaborat vreo doi ani, când s-a hotărât să vină la Oradea. L-am sfătuit să rămână acolo, deoarece la Oradea se făceau reduceri de personal și nu-l puteam angaja. Nu m-a ascultat, iar din iulie tot insistă. Din păcate nu există niciun temei legal pentru a fi angajat. Greu de crezut că se va rezolva ceva, pentru că asta ar însemna și o încălcare a legii”, a declarat pentru CRIȘANA managerul teatrului.

După câteva ore bune în care a stat în frig, o ambulanţă a sosit joi după-amiaza pe platoul din faţa teatrului, iar protestatarul a fost invitat înăuntru pentru un consult medical. Cadrele medicale îi vor monitoriza periodic starea de sănătate.