Sâmbătă, 17 februarie, în parcarea ERA Shopping Park Oradea, va avea loc ediția cu numărul 4 a Festivalului-concurs „D’ale porcului”. Anul acesta, vor concura 25 de echipe, dintre care două din Ungaria și o echipă care va reprezenta Ocolul silvic „Sfânta Maria”.  

 

Ediția din acest an a Festivalului-concurs „D’ale porcului” este una a schimbărilor. Detalii despre eveniment au fost prezentate joi, 8 februarie, la Bistro Blues Caffe Oradea, într-o conferință de presă, de către Nicolae Pop, preşedintele Asociaţiei Culturale D'ART Oradea, cel care a lansat în anul 2015 acest proiect; Ioan Şora, preşedintele Asociaţiei Comunelor din România - filiala Bihor şi primar al comunei Pomezeu; Radu Silaghi, directorul general al Asociației Firmelor Bihorene; Mircea Jacan, directorul general manager al Centrului Județean pentru Conservarea și Promovarea Culturii Tradiționale Bihor, și Ioan Covaci, consilier pe partea de gătit și membru al juriului.

„În primul rând, evenimentul va avea loc în parcarea ERA Shopping Park Oradea. În al doilea rând, s-a modificat modalitatea de premiere: juriul va stabili şi recompensa cele mai pricepute comune în realizarea fiecărui produs din porc, separat, la final urmând să fie stabilită şi comuna câştigătoare a Marelui trofeu. Nu în ultimul rând, accesul vizitatorilor în zona de concurs va fi condiţionată de achiziţia tichetelor de masă, care vor asigura obţinerea unor porţii de toroş, cârnaţi, caltaboşi şi jumări. Costul unui tichet de masă va fi de 15 lei”, a spus Nicolae Pop la conferința de presă.

Anul acesta, vor concura 22 de echipe, respectiv (în ordinea înscrierii): Sînmartin, Oșorhei, Pomezeu, Căbești, Cherechiu, Mădăras, Tileagd, Abrămuț, Valea lui Mihai, Boianu Mare, Tarcea, Girișu de Criș, Dobrești, Sântandrei, Nojorid, Borș, Răbăgani, Avram Iancu, Săcueni, Toboliu, Drăgănești, Șinteu. La acestea se adaugă două echipe din Ungaria, respectiv din localitățile Biharugra și Körösnagyharsány - înfrățite cu Girișu de Criș și Toboliu -, și o echipă din municipiul Oradea, respectiv cea a Ocolului silvic „Sfânta Maria”.

Organizatorii vor acorda șase premii, după cum urmează: Cel mai bun cârnaţ, Cel mai bun caltaboş, Cel mai bun toroş, Cel mai bun preparat local, Cea mai bună pălincă și Marele Premiu.

Trofeul festivalului-concurs este un porc sculptat în lemn, creaţie originală, din anul 2014, a artistului popular Radu Lazăr, originar din comuna Dobreşti, judeţul Bihor. Potrivit organizatorilor, Trofeul este transmisibil, el fiind păstrat, timp de câte un an, de către echipele câştigătoare ale marelui premiu al festivalului, echipe ale căror nume rămân inscripționate pe soclu.

 „La oraș, șansele să vedem o preparare tradițională a porcului sunt aproape nule. La țară se mai întâmplă acest lucru”, a menționat Radu Silaghi, directorul general al Asociației Firmelor Bihorene (AFB).

Juriul festivalului va fi format din oficialităţi, oamenii de vază ai comunelor participante şi din bucătari profesionişti, cărora li se vor adăuga un reprezentant din partea organizatorilor și unul din partea sponsorilor.

Organizatorii au mai anunțat că la această ediție vor fi aduse de către comunele participante și aproximativ 2.500-3.000 de sarmale cu pisat, ca produs local specific.

Co-prezentatorul evenimentului şi răspunzător cu buna dispoziţie a participanţilor şi vizitatorilor va fi celebrul actor, rapsod şi om de televiziune Alexandru Pop, cunoscut ca „Văru’ Săndel”.

Deschiderea oficială a evenimentului va avea loc sâmbătă, 17 februarie, la ora 10.00. Atracția evenimentului, în special pentru copii, va fi pârjolirea tradițională a unui porc, programată între orele 10.30-11.30.

În ce privește programul artistic, între orele 10.00 şi 16.00, pe scenă vor urca zeci de ansambluri de dansatori şi solişti vocali din Bihor, precum şi invitaţi speciali.

„Pe toată durata programului, vom asigura muzică și dansuri. Vom încerca să aducem artiști – formații și interpreți amatori -, din zonele de proveniență ale comunelor participante la concurs. Evenimentul este un bun prilej de a le asigura promovarea artiștilor respectivi, dar și de a întări legătura cu muzica și folclorul bihorean”, a precizat Mircea Jacan, managerul CJCPCT Bihor.

„D’ale porcului” este un festival-concurs de preparare tradiţională a porcului, între comunele din Bihor, şi are ca obiectiv promovarea tradiţiilor populare. Evenimentul este organizat de Consiliul Judeţean Bihor - Centrul Judeţean pentru Conservarea şi Promovarea Culturii Tradiţionale, Asociaţia Comunelor din România - Filiala Bihor, Asociaţia Firmelor Bihorene şi Asociaţia Culturală D’ART.