Timp de trei zile, orădenii au avut posibilitatea să urmărească documentare de o extraordinară calitate la subsolul Palatul Baroc (Fix Makerspace), în cadrul Festivalului Internațional de Film Documentar și Drepturile Omului - One World România. Pe lângă proiecțiile bine alese, orădenii au avut și șansa rară de a se întâlni și discuta cu cei din spatele filmelor.

Spectatorii prezenți, cei care nu urmăresc în general agest gen de filme, au fost cu siguranță surprinși să constate că noțiunea de „documentar”, pe care o cunosc ei de pe Discovery sau National Geoografic, este diferită de cea a filmelor din festival. Selecția a cuprins filme de o deosebită încărcătură emoțională, psihologică, în care ideea nu a fost de a glorifica sau a mitiza personaje sau întâmplări ci de a descrie realitățile, de a zugrăvi impulsurile interioare ale personajelor fără a le atribui judecăți de valoare, într-un demers fascinant de a încerca mai degrabă a înțelege decât a judeca.

Un exemplu concret în acest sens a fost proiecția de sâmbătă seară, „I Am Free” (2021, Franța, Belgia, 78 min) în regia Laure Portier la care au participat în jur de 50 de persoane.

„Cineasta documentează maturizarea fratelui ei mai mic, începând din anii tumultuoși ai adolescenței și culminând cu procesul de introspecție care-l determină pe acesta să-și reconsidere întreaga viață. Filmul parcurge astfel, purtat de curentul unor mari salturi temporale, diferite spații - de la casa părintească la colinele peruviene - pe urmele acestui aventurier autodidact, care duce o luptă corp la corp cu anii tinereții, în încercarea de a-și găsi drumul propriu. Un sentiment inițial de disperare surdă, care amenință să întunece întreg filmul pe măsură ce protagonistul său se adâncește în derive (ajunge să locuiască pe stradă în Spania, de pildă), lasă treptat locul unor imagini luminoase, care poartă în ele promisiuni și speranțe. „Soy Libre” devine astfel povestea unei evadări, a unei traiectorii care-l conduce pe acest tânăr spre periferia unei societăți resimțite în tot moralismul său opresiv”, conform criticului de film Victor Morozov.

 

„Este complicat să faci un film în care întorci camera spre tine!”

Filmul a fost marele câștigător al festivalului One World Romania 2022, un concurs la care au fost prezente alte zece filme. La sfârșitul proiecției, la întâlnirea organizată on-line cu regizoarea Laure Portier, au venit și orădeni care văzuseră deja filmul. Aceasta a povestit că filmul a început ca un experiment. A vrut să experimenteze în timp ce învăța despre cinematografie, iar fratele ei a fost de acord.

Andreea Chiper a întrebat-o dacă i-a fost dificil să facă acest film, ținând cont de faptul că personajul principal este un membru al propriei familii, nu un actor plătit să joace un rol.

„Este complicat să faci un film în care întorci camera spre tine, spre famila ta. Am reușit totuși să creez niște momente de intimitate, să stau mai mult alături de fratele meu, să îl cunosc și să îl înțeleg altfel decât dacă nu aș fi fost în spatele camerei. Cel mai greu de gestionat au fost momentele de lipsă, în care nu răspundea la telefon, nu voia să mai fie filmat, nu considera că mai merită, sau i se păreau irelevante anumite situații sau trăiri pe care am încercat să le inserez în film. Documentarul este despre fratele meu, dar este într-un fel și despre mine, despre felul în care îl privesc eu, ajutată de mijloacele cinematografice, tehnice, alese”, a povestit Laure Portier, în traducerea Andreei Chiper.  

În deschiderea evenimentului, vineri, 23 septembrie, la 18.30 a fost prezentat filmul „The Earth is Blue as an Orange” din Ucraina, iar imediat după proiecție regizoarea ucraineană Iryna Tsilyk a fost alături de public, online, pentru un dialog moderat de Răzvan Marchiș, fondatorul MA Hub și coordonator Kinedok Oradea. Filmul a fost premiat la prestigiosul Sundance Film Festival în 2020.

Sâmbătă, 24 septembrie, de la 15.30 orădenii s-au întâlnit cu criticul de film Andreea Chiper și Andrei Acs, specialist în politici publice de mediu și arii protejate împreună cu care au urmărit și discutat „Taming the Garden” din Georgia.

În ultima zi a evenimentului, duminică, 25 septembrie, de la ora 15.30 a fost prezentat filmul argentinean „Splinters”, câștigătorul Mențiunii Speciale a Juriului la One World Romania 2022, iar Zoltán Pásztai, director general la EcoBihor și Andrei Acs, membru al grupului pentru schimbări climatice din cadrul Administrației Prezidențiale au elucidat câteva aspecte legate de mediu, abordate în film.

„The Balcony Movie” din Polonia a încheiat evenimentul, proiecția începând la ora 18.30, urmată de o discuție cu antropologul Bogdan Iancu și psiholoaga Carmen Hortensia Bora.

Evenimentul a fost organizat de Asociația One World Romania împreună cu partenerii locali Fundația Comunitară Oradea, Centrul Europe Direct Oradea, KINEDOK, Visit Oradea și a fost cofinanțat de Administrația Fondului Cultural Național.