Zeci de elevi, la „Școala de Crăciun” - Un atelier ca o poveste de iarnă
Elevii clasei a III-a A de la Școala Gimnazială Sântandrei au aflat ieri tainele confecționării ornamentelor de Crăciun, dar și modul în care era celebrată, cândva, Sărbătoarea Nașterii Domnului.
Însoțiți de învățătoarea lor, Ancuța Hopidea, elevii clasei a III-a A, de la Școala Gimnazială din Sântandrei, au participat miercuri, 4 decembrie, la atelierul „Școala de Crăciun”, organizat de Muzeul Țării Crișurilor Oradea – Complex Muzeal, în parteneriat cu Consiliul Județean Bihor și Primăria Municipiului Oradea.
Atelierul se desfășoară în perioada 3-18 decembrie, la Muzeul Memorial „Iosif Vulcan”, iar activitățile sunt organizate de Lavinia Ungureanu, muzeograf, secția Științe Naturale și Muzee Memoriale. Atelierul se adresează copiilor din învățământul preșcolar, precum și elevilor din învățământul primar, gimnazial și liceal, și presupune discuții interactive despre sărbătoarea Crăciunului și prezentarea unor obiceiuri străvechi specifice acestei perioade, realizarea unor ornamente de Crăciun, pe care fiecare le poate lua acasă, precum și vizitarea Muzeului Memorial „Iosif Vulcan”.
„Scopul atelierului este de a descoperi bucuria și emoția Crăciunului de altădată, dar și cât de ușor se pot face ornamente de Crăciun. Atelierul se află la cea de-a treia ediție, după ce prima ediție s-a desfășurat la Muzeul Țării Crișurilor, următoarea ediție s-a ținut la Muzeul Memorial Aurel Lazăr, iar în acest an, activitatea este găzduită de Muzeul Memorial Iosif Vulcan”, ne-a declarat coordonatoarea activității, muzeograful Lavinia Ungureanu.
La final, copiii au fost răsplătiți cu cadouri delicioase oferite cu generozitate de European Food International, sponsorul evenimentului, pentru al doilea an consecutiv.
„Doresc să mulțumesc, în mod deosebit, sponsorilor noștri, European Food International, pentru frumoasa colaborare. Aceste cadouri sunt oferite copiilor din dorința de a le aduce o bucurie în suflet, și de a le reaminti că «Dar din dar se face rai!»”, a menționat Lavinia Ungureanu.
Materia primă pentru desfășurarea atelierului este asigurată de Muzeul Țării Crișurilor, un moment mult așteptat fiind și acela al împodobirii „Bradului prieteniei”, unde participanții la atelier sunt invitați să doneze câte o podoabă pentru realizarea lui.
De menționat că la buna desfășurare a activităților a contribuit și Maria Bodiu, masterandă la Facultatea de Litere a Universității din Oradea, iar zilele viitoare se vor implica voluntari de la Liceul Teoretic „Aurel Lazăr” și Liceul de Arte din Oradea.
„Sunt tineri cu care colaborez de ani buni la desfășurarea activităților, tineri frumoși, dornici să vadă cum se desfășoară activitatea în muzeu, care este una foarte interesantă, deoarece întotdeauna au ceva nou de învățat”, a concluzionat interlocutoarea noastră.
Comentarii
Nu există nici un comentariu.