Administrația Bazinală de Apă (ABA) Crișuri s-a mutat în casă nouă. Miercuri, la ora 13.00, a fost tăiată panglica noului sediu de pe strada Atelierelor, numărul 6-8. Modern și impozant, noul sediu a fost ridicat în 7 ani și a costat aproape 30 de milioane de lei.

 

La inaugurare au participat, alături de directorul ABA Crișuri, Pásztor Sándor, foștii miniștri ai Mediului, Apelor și Pădurilor – Tánczos Barna, al Sănătății și Dezvoltării – Cseke Attila, prefectul de Bihor – Dumitru Țiplea, directorul general adjunct al Administraţiei Naţionale „Apele Române” – Laszlo Barabas și viceprimarul Oradiei – Marcel Dragoș.

„Ne-am mutat în acest sediu de 2-3 zile. Am discutat cu Primăria Oradea și se va pune la punct și zona”, a spus Pásztor Sándor. Prefectul Dumitru Țiplea a spus că angajații ABA Crișuri meritau un sediu nou și a mulțumit fostului ministru al Mediului, Tánczos Barna, care a arătat mereu deschidere pentru proiectele din Oradea și județul Bihor. Țiplea a mulțumit și în numele președintelui Consiliului Județean Bihor, Ilie Bolojan, care nu a putut participa la inaugurare pentru că avea o întâlnire importantă cu o firmă privată.

„Este un moment de bucurie când te muți într-un sediu nou. Dar este și o răsplată pentru munca angajaților ABA Crișuri, care au reușit să atragă bani pentru cel mai mare proiect din România în domeniul apelor, Barajul de la Leșu. Pe lângă asta vor fi amenajați 191 de km de trasee cicloturistice, deci avem aici o echipă foarte performantă”, a spus Cseka Attila.

Fostul ministru al Mediului a subliniat că atât proiectele, cât și construirea noului sediu au fost rodul unei colaborări bune între Minister, ABA Crișuri și administrația locală, lăudându-l pe Ilie Bolojan pentru că „nu uită să zică mulțumesc”. „Pásztor Sándor are aici la ABA Crișuri o echipă împreună cu care a făcut performanță. Au reușit să atragă 120 de milioane de euro din fonduri europene pentru 23 de proiecte. Din toate proiectele naționale, puțin peste 30, 23 sunt ale ABA Crișuri. A mai reușit să atragă 40 de milioane de lei, din PNRR, pentru barajul Leșu. Pe lângă acestea, în diferite faze de implementare sunt proiecte de 4 milioane de euro pentru reducerea secetei. Cel mai important lucru este însă exemplul pe care l-a dat instituția despre cum trebui să colaboreze, în folosul cetățenilor, cu administrația națională, minister și autoritățile locale”, a spus Tánczos Barna.

Noul sediu are o suprafață desfășurată de peste 3.000 metri pătrați, subsol, parter și două etaje și a costat în jur de 30 de milioane de lei.