Concertul și show-ul cu drone din Piața Unirii, organizat cu ocazia Zilelor Art Nouveau, i-a scos sâmbătă seara pe orădeni din case. Terasele au fost pline, iar zona centrală a Pieței Unirii a fost luată cu asalt de curioși.

Mămici și bunici cu micuții de mână sau tătici cu copiii pe umeri, au asistat sâmbătă seară la un show cum nu a mai fost niciodată în Oradea. 200 de drone, în diverse culori, s-au aliniat deasupra Pieței Unirii scriind pe cer fie „Oradea” sau „Oradea Heritage”, fie desenând diferite forme specifice orașului și arhitecturii Art Nouveau. Impresionante au fost atât mișcările dronelor, unele în 3 D, cât și luminile care se plimbau și își schimbau culoarea de la o dronă la alta în paternuri care mai de care mai surprinzătoare. Show-ul a fost oferit de Evsky Show, prima companie din România care organizează spectacole aeriene cu drone luminoase.

Acesta a fost însă doar încununarea unui spectacol de anvergură de o oră și 20 de minute al Orchestrei Filarmonicii de Stat Oradea, care a început la ora 21.00.

„Harmonies of Art Nouveau”, oferit de Asociația Culturală Opera 2 You și Filarmonica de Stat Oradea, a adus în fața publicului (unul numeros) piese din repertoriul operistic universal, al marilor compozitori: Georges Bizet, Gaetano Donizetti, Giuseppe Verdi, Francesco Cilea și Giacomo Puccini.

În 10 și 11 iunie, între orele 10.00-20.00 (cu intrare din strada Independenței), orădenii au putut participa la expoziții imersive prin care s-au pus în valoare decorațiunile în stare de conservare din interiorul Palatului Vulturul Negru - holurile de intrare și sălile aflate la etaj.

Din 8 și până pe 11 iunie, Casa Darvas - La Roche a organizat numeroase ateliere, vernisaje și expoziții de bijuterii, mărgele, prezentări de modă, tururi ghidate plus o seară de gală cu un moment muzical susținut de violoncelista Agneta Marcu și pianistul Oszaczky Andrassy Katalin.

Oradea este orașul din România care și-a dat seama, în anul 2011, când a fost acceptat în rețeaua Art Nouveau, că trebuie să își pună în valoare patrimoniul arhitectural prin orice mod posibil atât pentru orădeni, cât și pentru cei care vizitează orașul, pentru ca aceștia să fie impresionați și să recunoască acest stil.