Zilele Culturii Maghiare - Parada carelor alegorice
Ediţia din acest an a Zilelor Culturii Maghiare de la Oradea s-a încheiat cu expoziţia celor patru care alegorice venite de la Carnavalul Florilor din Debreţin. Cel mai apreciat de orădeni a fost „Meridianul Zero”, carul comun al municipalităţilor din Oradea şi Debreţin.
Luni dimineaţă au ajuns la Oradea patru dintre carele alegorice prezente cu o zi înainte în parada de la Debreţin organizată, anual, în cadrul Carnavalului florilor, care marchează Ziua naţională a Ungariei. Astfel, în Piaţa Unirii au putut fi admirate; carul comun al orașelor Oradea și Debrețin, coroana Sfântului Ștefan, carul Filarmonicii Kodály Debrețin și carul Grupului Marnevall. Carul de flori comun al Oradiei și Debreţinului - Meridianul Zero marchează una dintre cele mai importante descoperiri ale Europei: primul observator astronomic european, care a luat naștere în Oradea. Timp de peste două secole, între 1464 și 1667, Meridianul Zero, folosit pentru crearea hărților de navigație, a fost amplasat în Cetatea Oradea. Meridianul Zero are o importanță deosebită, având un rol esențial în dezvoltarea navigației și cartografiei și reprezintă și azi dorința de cunoaștere și descoperire.
Coroana Sfântului Ștefan - reprezintă coroana cu care au fost încoronați cei mai mulți dintre suveranii Regatului Ungariei, din Evul Mediu începând cu 1075 și până în data de 30 decembrie 1916.
Filarmonica Kodály din Debrețin sărbătorește un secol de existență. Ansamblul, cunoscut inițial ca Orchestra Filarmonicii MÁV Debrețin, are o istorie care acoperă aproape întregul secol al XX-lea, cu mii de concerte, apariții în teatre și turnee internaționale. Carul cu flori realizat cu ocazia sărbătoririi centenarului are în centru un dirijor, care prin gesturile sale unitare armonizează întreaga orchestră.
Grupul Marnevall este unul dintre cei mai importanți jucători locali din industria alimentară, lansând în acest an primul lor car, inspirat de produsul în formă de dinozauri, Jura Bites.
Cele patru care alegorice au rămas în Piaţa Unirii până la ora 18.00, după care au pornit spre câteva localităţi din judeţ. Mai exact, ieri, în jurul orei 19.00, au ajuns la Biharia, în faţa sediului poliţiei, după care s-au îndreptat spre Sălard. Azi, 22 august, carele vor ajunge la: Sâniob (ora 9.00, în parcarea de lângă casa de cultură), Sânnicolau de Munte (ora 10.00, în piaţa de lângă casa de cultură), Săcueni (ora 11.00, în piaţa centrală de lângă parc), Cherechiu (ora 12.00, în faţa primăriei), Otomani (ora 13.00, în parcarea din faţa castelului), Buduslău (ora 14.00, în piaţa de lângă casa de cultură), Viişoara (ora 16.00, lângă biserica reformată), Petreu (ora 17.00, în faţa bisericii catolice), Marghita (ora 18.00, în faţa primăriei).
Comentarii
Nu există nici un comentariu.