Sute de copii de toate vârstele au participat, ieri, în Parcul 1 Decembrie, la o acțiune de solidaritate, prietenie și respect față de persoanele cu dizabilități.

Ieri, aproximativ 250 de elevi au participat la activitatea din cadrul proiectului interjudețean „Inimi pentru inimi”, ediția a XII-a, inclus în CAERI al MEN, organizat de Centrul Școlar de Educație Incluzivă „Orizont” Oradea, cu ocazia Zilei Internaționale a Persoanelor cu Dizabilităţi.

„În urmă cu 12 ani, ne-am propus să inițiem o acțiune de solidaritate, numită Inimi pentru inimi, dedicată copiilor cu dizabilități, care, în timp, a luat amploare sub forma unui proiect interjudețean. Noi credem că proiectul este o reușită, pentru că, de-a lungul anilor, ni s-au alăturat și alte școli din județ și din țară. De la cea de-a treia ediție, am realizat și un concurs de compuneri și unul de desene. Compunerile sunt realizate de către copiii din învățământul de masă, iar desenele, de către copiii din învățământul special. Începând cu această ediție, am găsit oportun să organizăm și o conferință interjudeţeană, cu tema Împreună pentru integrare, toleranţă și acceptare, la Biblioteca Județeană”, ne-a declarat prof. dr. Angela Maruşca, directoarea CSEI „Orizont” Oradea.

Activitatea s-a desfășurat începând cu ora 11.30, în Parcul 1 Decembrie, lângă statuia Ostașului Român. Din partea Inspectoratului Școlar Județean Bihor, a luat cuvântul Daniela Sopota, inspector şcolar pentru educaţie permanentă şi activitate educativă formală şi non-formală, iar din partea CSEI Orizont, prof. dr. Angela Maruşca, directoarea Centrului, și Deneș Melinda, coordonatoarea proiectului din acest an.

La eveniment au participat elevi din învăţământul de masă: Şcoala Gimnazială ,,Nicolae Bălcescu”, Oradea, Școala Gimnazială Nr.11, Liceul Teoretic „Aurel Lazăr” Oradea, Liceul Greco-Catolic „Iuliu Maniu”Oradea, Grădiniţa cu Program prelungit Nr. 30 Oradea, Colegiul Naţional „Emanuil Gojdu” Oradea, Colegiul Naţional „Iosif Vulcan” Oradea, Grădiniţa cu Program Prelungit „Aleodor” Oradea, Liceul Teoretic German „Friedrich Schiller” Oradea, Școala Gimnazială „Oltea Doamna”, Colegiul Tehnic „Traian Vuia”, precum şi elevi din învăţământul special: CSEI „Orizont”, Oradea, CSEI Nr.1 Oradea, CSEI „Cristal” Oradea, Liceul Tehnologic Special  Nr.1 Oradea, CSEI „Bonitas” Oradea, părinţi, cadre didactice, reprezentanţi ai ISJ Bihor, prin inspectorii: prof. Daniela Sopota şi prof. Carmen Ilisie, precum şi reprezentanţi ai Consiliului Judeţean Bihor, Primăriei municipiului Oradea și Jandarmeriei Oradea.

„Evenimentul se doreşte a fi un îndemn la toleranţă, respect, solidaritate și prietenie faţă de persoanele cu dizabilităţi. La activitate participă foarte mulți elevi de la grădinițe din Oradea, de la școli gimnaziale și licee, de la școli specile din Bihor, însă, pentru prima dată la această activitate, avem invitați de la Școala Gimnazială „Avram Iancu” Halmășd - Sălaj, Universitatea din Arad, Şcoala Gimnazială Nr. 1 Ip, Sălaj și Şcoala Gimnazială „Mikes Kelemen” Zagon, Covasna”, a precizat interlocutoarea noastră.   

Coordonatoarea proiectului, prof. Melinda Deneș, împreună cu echipa de proiect, formată din Gheorghe Moț, Sanda Turcuș, Adina Cărădan, Adriana Ficuț, Liliana Canalaș, Georgeta Laslou, Raluca Petruţ, s-au ocupat de desfășurarea întregii activități.

Participanţii la activitate au primit câte o inimioară colorată roşie, iar pe spatele inimioarei, cântecul ,,Prietenia”, care a fost interpretat de două ori, după care inimioarele au fost ridicate spre cer, de zece ori, imitând pulsarea unei singure inimi care bate împreună cu gânduri de solidaritate şi respect faţă de persoanele cu dizabilităţi.

La finalul acţiunii, s-au lansat baloane cu heliu, purtând spre cer mesajele tuturor copiilor prezenţi.