Pentru a cunoaște activitățile derulate în penitenciar, instituția a invitat vineri, 30 iunie, membrii de familie ai personalului unității, reprezentanți ai societății civile şi ai mass-media locale şi centrale, ONG-uri şi instituții partenere, la un tur de vizitare a celor mai reprezentative locuri din penitenciar.

Ziua lucrătorilor din penitenciarele din România, sub patronajul spiritual al Sfinților Apostoli Petru și Pavel, ocrotitorii sistemului, sărbătorită în fiecare an la data de 29 iunie, a fost un bun prilej de a aduce în atenție activitatea polițiștilor de penitenciare care își asumă responsabilitatea unei complexe misiuni sociale, în spiritul legii.

Scopul derulării activității a fost prezentarea penitenciarului și a activităților derulate zilnic de către personalul instituției, activităților și programelor în care sunt implicate persoanele private de libertate în vederea pregătirii pentru reintegrarea în societate, dar și rolul pe care îl are instituția pe plan social.

Membrii de familie ai personalului unității, reprezentanții societății civile, ONG-urile, instituțiile partenere și alți cetățeni au vizitat penitenciarul în trei reprize, de la 12.00, 13.00 și 14.00.

Penitenciarul Oradea a fost înființat în 1865 din cauza numărului mare de deţinuţi. Construcția, un pavilion celular cu parter și trei nivele, a început în 1868. În 1882 a luat fiinţă, la Oradea, „Asociaţia de ajutorare a deţinuţilor din comitatul Bihor şi Oradea Mare”, care avea ca scop „uşurarea reîntoarcerii în viaţa civilă şi îndrumarea, pe calea cea bună, a deţinuţilor, fără avere, eliberaţi din închisoare”. În 1932 directorul închisorii, Mihail Ceuca, fondează publicaţia „Penitenciarul – revistă de ştiinţă penitenciară”, înfiinţează 4 capele (ortodoxă, greco-catolică, reformată şi o sinagogă evreiască) și construiește o şcoală de alfabetizare. Împreună cu alte unităţi penitenciare din ţară, în 1977 Penitenciarul Oradea a fost desfiinţat, în clădirile acestuia funcţionând 14 unităţi economice sau obşteşti. Șase ani mai târziu, prin Decretul Consiliului de Stat nr.130 din 22 aprilie 1983, Penitenciarul Oradea a fost reînfiinţat, fapt ce a necesitat ample lucrări de reamenajare. După Revoluție, în 1998, au fost alocate fonduri importante pentru realizarea de reparaţii capitale. În 2003 este finalizat un nou pavilion de deţinere (Secţiile VIII şi IX). Un an mai tâzriu, prin Hotărârea de Guvern nr.1849/28.10.2004, Penitenciarul Oradea trece la statutul de Penitenciar cu Regim de Maximă Siguranţă. În 2008 au fost finalizate lucrările privind modernizarea, utilarea şi dotarea a patru secţii de deţinere, iar în 2009  Penitenciarul Oradea a obţinut distincţia „Cel mai bun penitenciar din ţară” pentru rezultate deosebite în activitatea profesională.