Fundaţia de Protejare a Monumentelor Istorice din Judeţul Bihor (Oradea Heritage) marchează sâmbătă, 15 iunie, Ziua Mondială Art Nouveau în orașul de pe Crișul Repede, printr-o serie de evenimente speciale.

Ediţia 2024 se concentrează în jurul temei principale Lumina/The Light/La Lumière, în toate formele ei: naturală, decorativă, funcţională și chiar interactivă. Programul bogat și captivant se întinde pe durata întregii zile, între orele 10.00-22.00, iar participarea este gratuită.

Programul zilei va începe la ora 10.00, cu două ateliere de creaţie, deschise atât copiilor, cât și adulţilor. Pe pietonala Libertăţii, în spatele Casei Darvas-La Roche, se va desfășura atelierul de pictură în aer liber al Alexandrei Comanici, ilustratoarea cărţii „Coloradea” (editată de Manifest pentru Oradea). Atelierul se va relua la ora 17.00.

Tot de la 10.00, arhitecta orădeană Mara Vida va susţine un atelier de vitralii create din hârtie colorată, inspirate de elementele Art Nouveau, care se regăsesc în arhitectura din Oradea. Atelierul se va desfășura în interiorul casei.

La ora 11.00, cei care doresc să afle mai multe despre Art Nouveau sunt invitaţi la prezentarea „Art Nouveau - stil sau mișcare?”, susţinută de conferenţiarul universitar Deodáth Zuh. Prelegerea se va desfășura în sala de conferinţă a Casei Darvas-La Roche.

La ora 16.00, artizanii de la Manufactura Lüster așteaptă doritorii la un atelier de ceramică și porţelan pe terasă. Participanţii vor învăţa tehnici de presare a ceramicii și turnarea porţelanului, cu elemente inspirate din ornamentica Casei Darvas-La Roche.

Pe de altă parte, doar în această zi specială, fostul cinematograf „Libertatea” din Palatul Vulturul Negru își va redeschide porţile pentru public. Cei interesați sunt așteptați cu trei proiecţii de film în fosta sală A a complexului, de la orele 10.00, 15.00 și 19.00. Intrarea se va face din pasaj.

 

Spectacol imersiv Gustav Klimt, în premieră

Publicul orădean va putea admira pentru prima dată spectacolul imersiv inspirat din lucrările lui Gustav Klimt, unul din fondatorii secesiunii vieneze. Un show inedit din operele pictorului va fi proiectat pe faţada bisericii romano-catolice Sfântul Ladislau din Piaţa Unirii (vis-a-vis de Primărie). Proiectul este realizat în parteneriat cu MINA - Museum of Immersive New Art din București. Spectacolul începe la ora 21.30.

 

Redescoperim patrimoniul arhitectural Art Nouveau

Începând cu ora 10.00, se va porni în tururi ghidate cu toţi cei care doresc să redescopere frumuseţile centrului istoric orădean. Programul tururilor este următorul: 10.00, 11.00, 12.00 (lb. maghiară), 13.00, 15.00 (lb. engleză), 16.00, 17.00, 18.00, 21.00 și 22.00.

În plus, fotograful orădean Remus Toderici îi va ghida pe cei interesaţi de fotografie în două tururi foto, cu pornire de la orele 17.00 și 18.00. Startul fiecărui tur se va da din faţa Palatului Vulturul Negru.

Începând cu ora 21.30, palatele Art Nouveau orădene vor prinde viaţă prin proiecţii multimedia, instalaţii de lumină arhitecturală și instalaţii interactive. Participanţii vor putea admira într-o lumină nouă pasajul Vulturul Negru (Piaţa Unirii), Casa Deutsch (str. Vasile Alecsandri), Casa Poynár (Piaţa Ferdinand), Casa Centrală de Economii (clădirea BRD din Piaţa Ferdinand), Palatul Sztarill (Astoria, Piaţa Ferdinand), pasaj Bazar (str. Madách/Republicii), Palatul Stern (str. Republicii), Palatul Apollo (str. Republicii), Palatul Moskovits (str. Republicii) și Casa Adorján (str. Patrioţilor/Moscovei).

De la ora 22.00, Luiza Zan, una dintre cele mai îndrăgite cântăreţe jazz din România, va încheia ziua cu un concert extraordinar în piaţeta din spatele Teatrului de Stat.

Participarea la toate evenimentele este gratuită, însă unele necesită înregistrare prealabilă. Acestea sunt: atelierele de creaţie (de pictură, de vitralii, de ceramică), prelegerea Art Nouveau, proiecţiile din fostul cinematograf Libertatea și tururile foto. Formularele de înscriere se găsesc în evenimentul Facebook, dedicat Zilei Art Nouveau Oradea 2024.