„Ziua Naţională fără Tutun”, dedicată încurajării renunţării la fumat, a fost ieri, 16 noiembrie. Ea a avut ca temă informarea și conștientizarea populației privind efectele nocive ale fumatului.

Consumul de tutun este principala cauză de deces prevenibilă în lume și este totodată unul dintre cei mai importanți factori de risc pentru sănătate, care poate fi evitat. Riscul de mortalitate și morbiditate în rândul fumătorilor din cauza bolilor legate de consumul de tutun crește odată cu numărul de țigări fumate pe zi. De asemenea, fumul de țigară afectează sănătatea nefumătorilor, prin fumat pasiv.

Conform Direcției de Sănătate Publică (DSP) Bihor, în România consumul de tutun (inclusiv fumatul pasiv) a contribuit, conform estimărilor, la 17% din totalul deceselor și anilor de viață pierduți prin dizabilitate în 2019.  Conform studiului Institutului Național de Statistică din 2021, procentul persoanelor fumătoare în rândul adolescenților și tinerilor din grupa de vârstă 15‐24 ani, care fumează zilnic este de 10,16%, în timp ce 9,81% fumează ocazional.

Prevenirea începerii fumatului rămâne una dintre strategiile cheie de control al epidemiei de fumat, în timp ce limitarea consumului de tutun este una dintre cele mai eficiente modalități de a salva vieți și de a îmbunătăți starea generală de bine.

Fumatul este asociat cu: 30% din decesele prin cancer, 90% din decesele prin cancer pulmonar, 25% din decesele prin boli coronariene, 85% din decesele prin boli pulmonare cronice obstructive și 25% din decesele prin boli cerebro-vasculare.

Fumatului pasiv are efecte negative asupra sănătății copiilor. Afecțiunile acestora pot fi înrăutățite, în boli precum bronşiolită, bronşită catarală, astm, pneumonie, bronhopneumonie, otită, amigdalită, sinuzită și poate duce la scăderea capacității respiratorii.

„Campania din acest an este un apel pentru sănătate prin sloganul: „Împreună fără fumuri!”. Atitudinea corectă, din punctele de vedere etic, medical (individual) sau al sănătății publice (colective) este: fără tutun de orice fel”, se afirmă într-un comunicat semnat de directoarea executivă a DSP Bihor, dr. Daniela Rahotă.