Manifestările omagiale dedicate Zilei Unirii Principatelor Române vor avea loc marţi, 24 ianuarie, începând cu ora 12.00. Evenimentul se va desfășura la Statuia Regelui Ferdinand I din Piața Unirii - Oradea, după următorul program:

12.00-12.02 - Întâmpinarea persoanei oficiale, prezentarea onorului și salutul drapelului de luptă

12.02-12.05 - Intonarea Imnului Național al României

12.05-12.20 - TE DEUM oficiat de preotul capelan al Penitenciarului Oradea

12.20-12.35 - Alocuțiuni privind însemnătatea evenimentului

12.35-12.45 - Scurt moment artistic

12.45-12.57 - Festivitatea depunerii de coroane, jerbe și buchete de flori la

                       Statuia Regelui Ferdinand I din Piața Unirii

12.57-13.00 - Defilarea detașamentului de onoare

 

„În data de 24 ianuarie sărbătorim Ziua Unirii Principatelor Române. Acesta este unul dintre cele mai importante momente ale istoriei naționale, când Moldova s-a unit cu Țara Românească într-un stat unitar, fiind idealul generației pașoptiste. Unirea a avut loc pe 24 ianuarie 1859 și a marcat o etapă crucială în lupta noastră pentru libertate și independență. Noul domnitor ales Alexandru Ioan Cuza, cu sprijinul lui Mihail Kogălniceanu, a pus în aplicare o agendă liberală și a generat reforme importante precum: instaurarea unui nou cod civil și penal, înființarea Armatei Naționale Române, modernizarea educației, reforma agrară, trecerea de la alfabetul chirilic la cel latin, reforma fiscală și secularizarea averilor mănăstirești.

În această zi, sărbătorim sacrificiile și eforturile depuse de predecesorii noștri pentru a realiza unirea și pentru a ne crea un viitor mai bun. Acest eveniment arată că, prin unitate, putem face lucruri mari și că uniți putem rezista și învinge orice obstacol.

Trebuie să ne aducem aminte că, fără Ziua Unirii Principatelor Române, parcursul nostru spre libertate și independență ar fi fost incomplet. Acest moment ne-a oferit șansa de a ne bucura de adevărata noastră identitate și de a ne construi viitorul. La mulți ani, România! La mulți ani, dragi români! Doamne ajută!”, transmite instituţia Prefectului judeţului Bihor.