Panourile solare au o devenit o sursă de energie extrem de importantă datorită avantajelor evidente pe care acestea le aduc, cum ar fi reducerea facturilor, dar și generarea veniturilor, în cazul în care te afli în situația de a produce mai multă energie decât poți consuma și de a distribui în rețea și altor oameni. Panourile solare nu doar că reprezintă o sursă de energie care te ajută să economisești sau chiar să produci bani, ci sunt și o sursă ecologică de generare de energie, întrucât nu produc niciun fel de daune mediului înconjurător.

Mai mult, în România statul îți oferă un ajutor financiar în ceea ce privește achiziționarea panourilor solare, așa că dacă ai acest lucru în plan, este mai ușor pentru tine să îl realizezi, având și această formă de finanțare.

În articolul pe care tocmai îl citești, vrem să îți aducem la cunoștință lucruri pe care poate că încă nu le știi despre panourile solare și pe care noi le considerăm interesante și tocmai de aceea nu vrem să le ținem doar pentru noi.

Te invităm să descoperi cele mai importante cinci informații pe care poate că încă nu le știi despre panourile solare.

  1. Ideea de valorificare a energiei solare nu aparține secolului 21

În cazul în care îți imaginai, ca noi toți, de altfel, că acest concept de valorificare a energiei solare aparține secolului nostru, ei bine, nu este deloc așa. Primul care s-a gândit la faptul că energia degajată de soare ar putea să fie folosită în acest scop, a fost Leonardo da Vinci. Mai apoi, în secolul al XIX-lea a fost dezvoltată și prima celulă solară, însă nu avea o eficiență prea ridicată.

Mai târziu, în anul 1954, a fost creat și primul panou fotovoltaic, însă nici acesta nu era extrem de avansat, eficiența de conversie fiind de numai 4 %.

Cu timpul, însă, lucrurile au evoluat și astăzi, în secolul 21, am ajuns la ceea ce știm cu toții că arată și produc panourile solare.

  1. Nu este necesară lumina directă a soarelui pentru ca acestea să funcționeze

O altă informație interesantă și cumva paradoxală este aceea că panourile solare nu au nevoie neapărat de lumina directă a soarelui pentru a funcționa. Spre exemplu, ele pot să producă energie chiar și atunci când cerul este acoperit de nori, inclusiv în timpul sezonului rece, cum ar fi toamna și iarna. Sigur că eficiența lor maximă se întâmplă atunci când soarele strălucește pe cer, însă e bine să știi că ele sunt funcționale chiar dacă afară nu este cer senin. În ceea ce privește energia pe timpul nopții, trebuie să știi că nu se produce deoarece nopatea nu există energie solară, așa că este imposibil să se întâmple acest lucru, însă există soluții și pentru asta. De exemplu, te poți ajuta de un sistem de stocare care să funcționeze în acest sens, de a produce energie și pe timpul nopții. Acesta funcționează pe bază de baterii solare și astfel vei avea energie și pe timpul nopții.

  1. Cel mai mare panou solar are 8 km

În cazul în care te întrebai care este cel mai mare panoul solar din lume, află că acesta are 8 km și se află aproape de Abu Dhabi.

  1. China este cel mai mare producător de panouri solare

Poate că nu este o surpriză să afli că în materie de producători de panouri solare, China este țara care ocupă numărul unu în lume, majoritatea panourilor solare fiind produse aici.

  1. Panourile solare nu sunt identice cu cele fotovoltaice

O altă informație interesantă este și aceea că expresia panouri solare nu este sinonimă cu cea a panourilor fotovoltaice și există o diferență între acestea. Panourile solare pot fi utilizate atât pentru încălzirea caselor, cât și pentru încălzirea piscinelor, deoarece încălzesc apa pentru că absorb lumina soarelui și produc energie termică, iar cele fotovoltaice produc energie electrică.

Poate că erau anumite aspecte pe care deja le cunoșteai despre panourile solare, însă cu siguranță ai aflat măcar un lucru nou astăzi, nu-i așa?