Beneficiile cafelei și ce o face să fie una dintre cele mai iubite băuturi din lume
Cafeaua este băută în întreaga lume, în diferite moduri, fiind parte din rutina de dimineață a foarte multor oameni. Multe persoane nici nu își pot începe ziua sau nu pot funcționa ”la capacitate maximă” fără a-și bea cana de cafea. Cafeaua are foarte mulți antioxidanți și nutrienți, care, dacă este consumată cu măsură, o fac să fie chiar foarte sănătoasă.
-
Nivelul de energie
Cafeaua ajută oamenii să se simtă mai puțin obosiți și să crească nivelele de energie. Acest lucru este posibil datorită cafeinei. Aceasta este absorbită în sânge și ajunge la creier unde blochează adenozina, un neurotransmițător inhibitor. Când acest lucru se întâmplă, nivelele altor neurotransmițători precum norepinefrina și dopamina cresc. Acest lucru îmbunătățește performanța anumiitor funcții ale creierului, precum memoria, starea, vigilența, timpul de reacție, dar în special, energia.
-
Arderea grăsimilor
Poate părea surprinzător, dar cafeina este întâlnită în multe produse destinate să te ajute să slăbești. Este una din substanțele naturale ce ajută la arderea grăsimilor. Există mai multe stuudii ce arată că cafeina poate să îți îmbunătățească metabolismul cu 3-11%. Alte studii arată că cafeina poate ajuta la arderea grăsimilor cu până la 10% în cazul persoanelor obeze și 29% în cazul celorlalte persoane. Se poate totuși ca aceste efecte să se diminueze în cazul celor care beau cafea în mod regulat.
-
Nutrienți esențiali
Foarte mulți nutrienți pe care îi găsim în cafea boabe își fac loc în cafeaua pe care o bem în fiecare dimineață. Într-o ceașcă de cafea putem găsi 11% din doza zilnică recomandată de vitamina B2, 6% din doza zilnică recomandată de vitamina B5, 3% din doza zilnică recomandată de mangan și potasiu, și 2% din doza zilnică recomandată de magneziu și vitamina B3. Deși nu pare neapărat o cantitate considerabilă, însă multe persoane consumă mai mult de o ceașcă pe zi, ceea ce face ca aceste numere să se dubleze sau să se tripleze.
-
Reduce riscul apariției anumitor boli
Cafeaua pare a reduce riscul apariției anumitor boli. Diabetul de gradul 2 este caracterizat prin creșterea nivelului de zahăr din sânge cauzat de rezistența la insulină sau secreția redusă de insulină. Aparent, cei ce beau cafea des au șanse cu 23 până la 50% mai mici de a dezvolta diabet de gradul 2. Persoanele ce consumă o ceașcă de cafea pe zi, au un risc cu 7% mai mic de a face această boală.
Cafeaua are un efect și asupra Alzheimerului și a demenței. Alzheimerul este una dintre cele mai comune boli neurodegenerative ce poate duce și la apariția demenței. Aceste boli afectează persoanele de peste 65 de ani și nu există încă un leac cunoscut, universal valabil. Cu toate acestea, se pare că consumul de cafea ar putea reduce riscul apariției acestor boli. Mai multe studii demonstrează că persoanele ce consumă cafea au un risc cu 65% mai mic de a dezvolta Alzheimer.
Un alt studiu demonstrează că, cafeaua previne inclusiv boala Parkinson, reducând riscul apariției acesteia cu 32 până la 60%. Se pare că în acest caz, cafeina este cea care influențează acest aspect, întrucât persoanele ce beau cafea decofeinizată nu au un risc mai scăzut de a dezvolta Parkinson.
De asemenea, se pare că ar putea scădea și riscul pentru anumite tipuri de cancer. Cancerul este una dintre cele mia comune boli ale secolului nostru. Se pare că cafeaua are efect în ceea ce privește riscul apariției a două tipuri de cancer: cel de ficat și cel colorectal. Studiile arată că persoanele ce consumă cafea au un risc cu 40% mai mic de a dezvolta cancer de ficat și cu 15% mai mic pentru cancerul colorectal.
Cu toate acestea, cafeaua trebuie consumată cu măsură, întrucât tot ce este prea mult strică. Aceasta îți poate tulbura somnul și îți poate da insomnie, de aceea este bine să consulți un nutriționist sau un doctor despre consumul de cafea.
Comentarii
Nu există nici un comentariu.