Pentru că nu este atât de ușor să găsești o brățară pe care să o porți la încheietura mâinii, iată un mic ghid care sper să te conducă spre țelul tău. Oferta de bijuterii bărbătești crește pe zi ce trece și uneori poate fi puțin complicat să te orientezi în meandrele bijuteriilor.

1. Bijuteriile și bărbații: o întreagă istorie

Bijuteriile și masculinitatea sunt un pic mai complicate decât pare. Astăzi, bijuteriile sunt prea des asociate cu moda feminină, dar nu a fost întotdeauna așa. Din punct de vedere istoric, bijuteriile au fost în primul rând un obiect de putere. Deținerea unei pietre strălucitoare era un mod de a arăta dominanță pentru un conducător neolitic, de exemplu. În Grecia antică, bărbații puteau fi recompensați pentru munca lor cu o coroană de lauri de aur. În Orient și Asia, bărbații se împodobeau, de asemenea, cu pietre prețioase ca semn de opulență.

În secolul XX, singurele bijuterii pe care bărbații le cumpărau erau pentru soțiile lor, care rămâneau acasă pentru a crește copiii. Și astfel, în câteva decenii, două mii de ani de istorie au fost șterși, lăsând impresia că bijuteriile erau apanajul femeilor. Doar mișcările marginale precum punk, rock și rap au reușit să depășească această prejudecată. De aproximativ câteva zece ani, bijuteriile bărbătești au revenit în forță, pentru toată lumea, iar aceasta este o veste foarte bună.

2. Ce material ar trebui să aleg pentru brățări bărbați?

A. Metale

Primul sfat este să alegi un metal nobil. Nu pentru că este aspectuos, ci pur și simplu pentru că argintul sau aurul sunt imuabile. Dacă alegi o bijuterie fantezistă, va fi imposibil să faci duș sau să te speli pe mâini cu ea. Dacă faci asta, brățara își va schimba culoarea la alegere în albastru, verde sau maro. Acestea fiind spuse, tot trebuie să alegem între aur și argint. Acesta din urmă este mult mai accesibil. De cele mai multe ori, vom vedea mențiunea „argint 925”, dar nu intra în panică! Aceasta înseamnă că brățara este realizată dintr-un aliaj de 92,5% argint. Restul sunt alte materiale, cum ar fi cuprul. Conținutul de argint al brățării noastre poate schimba culoarea acesteia, de exemplu, un „argint 720” va fi mai galben, deoarece este mai cupriginos.

Atunci când alegi brățări bărbați din aur, trebuie să te uiți la carate (k). Aurul pur este de 24k (1000/1000), dar este prea moale pentru a face bijuterii cu el. Prin urmare, trebuie să alegem între 9, 14 și 18 carate pentru brățara noastră. Cu cât numărul de carate este mai mare, cu atât conținutul de aur este mai mare. Pur și simplu, 9k reprezintă 37,5% aur și nu este cu adevărat recomandat pentru bijuterii. De la 14k încolo, aliajul va fi alcătuit din mai mult de 50% aur. În sfârșit, bijuteriile cu sigla „18k” se pot lăuda că sunt alcătuite din 75% aur fin. Evident, această categorie este cea spre care trebuie să tinzi dacă vrei să îți păstrezi brățara în timp.

B. Țesături

În această categorie, am clasificat două subcategorii de brățări bărbați: textile și piei. În cazul primelor, acestea sunt cu siguranță cele mai ușor de purtat brățări bărbați. Nu ne referim la brățările de festival care trebuie să ne părăsească încheieturile de îndată ce părăsim zona de petrecere. Nu, ne referim la brățările din țesături adevărate. Există brățări bărbați țesute, dar și brățări din sfoară. Pentru a completa un look de marinar sau de alpinist de weekend, aceasta este brățara de care ai nevoie!

Pielea a pierdut teren în ultimii ani. Suferă din cauza imaginii sale de „brățară de forță”, adesea purtată fie de metalheads simpatici, fie de persoane care au nevoie de forță. Dar nu funcționează. Așa că, dacă alegi o brățară din piele, îți recomandăm să iei una subțire și discretă, dar de ce nu colorată. Ca și în cazul metalelor, mergi pe calitate. Pielea integrală este minimul, altfel brățara s-ar putea să nu reziste foarte mult.