Primii paşi către o alimentaţie echilibrată: ce schimbări este bine să faci
Alimentaţia este unul dintre cele mai importante aspecte ale stilului de viaţă. Corpul nostru are nevoie de hrană pentru a supravieţui, de aceea este important modul în care te raportezi la alimentaţie.
Nu mănânci pentru a arăta într-un anume fel, pentru a scăpa de stres sau pentru a-ţi alina supărarea. Mâncarea este despre sănătate, despre a îi oferi corpului nostru ce are nevoie şi despre necesitate. Nu mănânci pentru că vrei sau alegi neapărat, ci pentru că este absolut necesar pentru a supravieţui.
O alimentaţie echilibrată poate contribui la un stil de viaţă sănătos şi te poate aduce mai aproape de obiectivele tale. Desigur, conceptul de echilibru în alimentaţie poate varia de la persoana la persoană, însă există anume alimente şi substanţe care într-adevăr nu aduc beneficii corpului. Pe de altă parte, există şi alimente bogate în substanţe nutritive pe care este bine să le încorporăm în dieta noastră zilnică.
Dacă vrei să faci câteva schimbări în bine în alimentaţia ta este important să nu te grăbeşti şi să iei lucrurile pas cu pas. Descoperă câteva schimbări pe care este bine să le faci atunci când îţi doreşti să mănânci echilibrat:
Renunţă la băuturile energizante
Foarte multe băuturi energizante conţin ingrediente dăunătoare pentru sănătate. Pe lângă substanţele energizante, precum taurina sau cantităţile enorme de cafeină, acestea conţin şi zahăr adăugat, coloranţi sau conservanţi.
Energia de care te bucuri ar trebui să vină din alimentaţia ta şi nu din băuturile de pe rafturile supermarket-urilor. Dacă îţi doreşti un boost de energie dimineaţa, optează pentru o cafea. Cu ajutorul unui aparat sau espressor pentru cafea te poţi bucura de o băutură numai bună pentru a-ţi începe ziua cu voie bună.
Pentru a te bucura de cel mai bun gust al cafelei rapid şi fără bătăi de cap, aparatele Nespresso sunt soluţia ideală. Acestea funcţionează cu capsule Nespresso sau cu capsule compatibile de la alte branduri, iar cafeaua ta va fi gata în câteva minute. Poţi alege dintr-o gamă largă de capsule Nespresso, în funcţie de ce tip de cafea îţi place să bei. Gama Nespresso cuprinde varietăţi de cafea arabică cu diverse origini, mix-uri pentru cafea cu lapte, dar şi mix-uri decaf.
Consumată cu moderaţie, cafeaua poate avea beneficii asupra sănătăţii, de la creşterea nivelului de energie şi până la accelerarea metabolismului. În anumite afecţiuni, consumul de cafea este contraindicat, aşa că cere sfatul medicului tău pentru a afla dacă poţi consuma cafea în siguranţă.
Include legumele şi fructele proaspete în alimentaţia ta
Mâncarea nu este numai despre calorii. Atunci când te gândeşti doar la calorii, rişti să neglijezi alte aspecte esenţiale ale alimentaţiei: macronutrientii şi micronutrientii. Macronutrientii sunt, după cum le spune şi numele, acei nutrienţi de care avem nevoie în cantităţi semnificative pentru a-i oferi corpului energie. Aceştia se împart în trei categorii esenţiale şi anume proteine, grăsimi şi carbohidraţi. Nu este o idee bună să excluzi niciunul dintre aceştia din alimentaţia ta, deoarece ai nevoie de toţi trei pentru o alimentaţie completă.
Micronutrientii reprezintă vitaminele şi mineralele de care corpul nostru are neapărată nevoie pentru a funcţiona corect. Este foarte important să ştii că micronutrientii de cea mai bună calitate se obţin din alimentaţie, nu din suplimente alimentare. Astfel, este o idee excelenta să incluzi în dieta ta zilnică fructe şi legume proaspete. Acestea sunt pline de micronutrienti esenţiali, precum vitaminele şi mineralele.
Alege tipurile de dulciuri potrivite
Este normal să resimţi pofta de dulce, însă este important cum o gestionezi. Dulciurile cu zahăr adăugat din comerţ, precum şi prăjiturile pe care le faci în casă cu ingrediente foarte procesate nu sunt cea mai bună alegere. Dacă îţi doreşti alternative ceva mai bune pentru a-ţi satisface pofta de dulce alege fructe, pâine integrală cu miere, curmale sau fructe uscate, ciocolată neagră şi terciuri de ovăz.
Nu privi dulciurile că pe un element necesar sau de bază în alimentaţia ta şi încearcă să le consumi de cel mult câteva ori pe săptămână.
Renunţă la mâncarea ultra procesată
Mâncarea foarte procesată precum semipreparatele, dulciurile din comerţ, snack-urile cu diverse arome sintetice sau mezelurile nu sunt alimente care să aducă beneficii reale în alimentaţie. Majoritatea conţin aditivi cu efecte nocive, precum monoglutamatul de sodiu, conservanţi, coloranţi şi grăsimi nesănătoase.
Nu trebuie neapărat să renunţi dintr-o dată la astfel de alimente. Este suficient să îţi propui să reduci consumul de astfel de preparate. Le poţi înlocui cu snack-uri făcute în casă, precum chipsurile de legume la cuptor sau fructele confiate.
Alimentaţia echilibrată îţi poate aduce o mulţime de beneficii atunci când vine vorba de starea de sănătate şi de starea de spirit. Vei vedea că atunci când mănânci mai bine te simţi mai bine, iar nivelul de energie începe să crească. Este o idee bună să începi cu mici schimbări, nu foarte drastice, iar astfel vei reuşi să îţi conturezi tipul de alimentaţie pe care ţi-l doreşti.
Comentarii
Nu există nici un comentariu.