Un ghid amplu pentru principalele tipuri de parfumuri
Cumpărarea unui parfum poate fi o treabă dificilă. La urma urmei, fiind atât de multe tipuri din care să alegi, cum te decizi? Nu numai că există nenumărate tipuri de arome disponibile, dar există și niveluri diferite de concentrații de parfum.
Ghidul nostru te va îndruma prin diferitele familii de parfumuri, dar și prin diferitele concentrații, astfel încât să îți dai seama ce parfum îți dorești.
Familiile de parfumuri
Primul pas către găsirea parfumului preferat este să înțelegi diferitele familii de mirosuri pe care se bazează fiecare parfum.
1. Proaspăt
Parfumurile proaspete cuprind, de obicei, note de citrice, apă și note verzi. Aceasta înseamnă că au mirosuri răcoritoare, zeste și vibrante. Parfumurile pe bază de citrice sunt de obicei create cu lămâie, mandarină și bergamotă, în timp ce parfumurile de apă sunt făcute cu note acvatice. Parfumurile verzi și proaspete amintesc adesea de mirosurile de plante și frunze, având un miros clar, înălțător. Uneori pot fi denumite parfumuri aromatice, create cu note de lavandă, rozmarin sau busuioc.
2. Floral
Parfumurile florale sunt una dintre cele mai populare familii și una dintre cele mai largi. Orice parfum care are un parfum dulce și înflorit va aparține acestei familii, folosind note precum trandafiri, iasomie, crini și bujori. Parfumurile florale pot varia de la a fi ușoare și delicate, la mai complexe și intense.
3. Oriental
Parfumurile orientale sunt calde, dulci și chiar puțin picante. Fiind o familie de parfumuri mai luxoasă, parfumurile orientale variază de la orientale florale, orientale moi și orientale lemnoase. Parfumurile din această familie sunt bogate și senzuale, adesea făcute cu note interesante de cardamom, scorțișoară, vanilie, iasomie, orhidee și floare de portocal.
4. Lemnos
Parfumurile lemnoase sunt o altă familie călduroasă, cu un miros misterios și captivant, care este adesea favorizat de bărbați. Folosind mirosuri pe bază de lemn precum lemn de cedru, lemn de santal, vetiver și chihlimbar, este o alegere excelentă pentru purtare seara. Parfumurile lemnoase sunt împărțite în parfumuri cu miros de lemn umed, cu mușchi, cu o notă pământească, dulce și parfumuri cu miros de lemn uscat, care are adesea un miros de fum, de piele.
Înțelegerea notelor de parfum
Vei vedea adesea note de vârf, de mijloc și de bază folosite pentru a descrie un parfum.
Notele de vârf ale unui parfum, cunoscute și sub numele de note de deschidere, sunt ceea ce miroși imediat după pulverizarea parfumului: se evaporă rapid, dar va forma prima impresie a parfumului.
Notele de mijloc apar odată ce notele de vârf au dispărut. Aceste note sunt considerate a fi corpul principal al parfumului, care durează mai mult decât notele de vârf și sunt de obicei bine rotunjite.
Notele de bază sunt ceea ce a rămas la final. De acest miros îți vei aminti cel mai mult. Notele de bază sunt cele mai de lungă durată, amestecându-se cu notele de mijloc pentru a crea întregul corp al parfumului după ce notele de vârf au dispărut.
Tipuri de parfumuri, după concentrație
Fără îndoială că ai auzit deja termenii „apă de parfum” și „apă de toaletă”, dar ce înseamnă de fapt? Aceste diferite tipuri de parfumuri denotă rezistența și cât timp vor rezista după ce le pulverizezi.
Parfumurile sunt create prin amestecarea uleiului de parfum cu alcool. Cu cât mai mult ulei de parfum, cu atât este mai puternic parfumul și cu atât va dura mai mult.
1. Parfum
Parfumul, cunoscut și sub numele de extract de parfum sau parfum pur, are cea mai mare concentrație de parfum. Parfumul va conține parfum pur între 15% și 40%, însă concentrația este în general între 20% și 30% pentru majoritatea parfumurilor. Dintre toate tipurile, parfumurile durează cel mai mult; de obicei de la șase la opt ore. Parfumul are, de asemenea, cel mai mare preț dintre toate tipurile de parfumuri, datorită concentrației ridicate de parfum. Persoanele cu pielea sensibilă pot alege mai degrabă parfumuri, deoarece au mult mai puțin alcool decât alte tipuri și, prin urmare, nu sunt la fel de susceptibile să usuce pielea.
2. Apă de parfum
După parfum, apa de parfum (EDP) are următoarea cea mai mare concentrație de parfum. Apa de parfum are în general o concentrație de parfum între 15% și 20%. În medie, apa de parfum va dura patru până la cinci ore. De asemenea, este, în general, mai puțin costisitoare decât parfumul și, deși are o concentrație mai mare de alcool decât parfumul, este mai bună pentru pielea sensibilă decât alte tipuri de parfumuri. Apa de parfum este unul dintre cele mai frecvente tipuri de parfumuri și este potrivită pentru uzura de zi cu zi.
3. Apă de toaletă
Apa de toaletă are o concentrație de parfum între 5% și 15%. Este mai ieftină decât apa de parfum și este unul dintre cele mai populare tipuri de parfumuri disponibile. Aceasta va dura în mod normal timp de două până la trei ore. Termenul de apă de toaletă provine din expresia franceză „faire sa toilette”, ceea ce înseamnă a te pregăti.
4. Apă de colonie
Apa de colonie are o concentrație de parfum mult mai mică decât tipurile de parfum de mai sus, de 2% până la 4% și o concentrație ridicată de alcool. Este mai ieftină decât alte tipuri de parfum, însă parfumul durează în general doar până la două ore.
Comentarii
Nu există nici un comentariu.