Calendar creștin ortodox: Sfântul Mucenic Teodot

Calendar greco-catolic: Sf. Petru, Dionisie, Cristina, Andrei, Pavel, Benedim, Paulin și Heraclie

REMEMBER 18 MAI

1388: S-a încheiat zidirea bisericii mari a Mânăstirii Cozia din Vâlcea, România.

1812: Pedeapsa cu moartea împotriva asasinului John Bellingham la doar o săptămână după asasinarea prim-ministrului britanic Spencer Perceval, este pusă în aplicare. El este spânzurat în public.

1897: Romanul Dracula, al autorului irlandez Bram Stoker, este publicat la Londra.

1900: Regatul Unit proclamă un protectorat pentru Tonga.

1910: Terra trece prin coada cometei Halley. Este cel mai apropiat contact din istorie dintre Pământ și o cometă.

1944: A început deportarea masivă, din ordinul lui Stalin, a tătarilor crimeeni din Crimeea înspre Asia Centrală. „Zi pentru cinstirea memoriei jertfelor deportărilor din Crimeea”.

1956: Prima ascensiune a vârfului Lhotse 8.516 metri, de către o echipă elvețiană.

1965: Spionul israelian Eli Cohen este spânzurat în Damasc, Siria.

1969: Programul Apollo: Se lansează Apollo 10, cu astronauții Tom Stafford, John Young și Eugene Cernan, având misiunea de a simula o aselenizare.

1974: În deșertul Rajahstan din provincia Pokhran, India, detonează cu succes prima sa arma nucleară; devine a șasea țară care posedă arma nucleară.

1980: Muntele Sf. Elena din SUA a erupt în statul Washington, omorând 57 de oameni și provocând pagube în valoare de 3 miliarde de dolari.

1980: Studenții din Gwangju, Coreea de Sud, încep demonstrațiile, cerând reforme democratice; demonstrația este violent reprimată de guvern. În acest incident, care este acum numit masacrul de la Gwangju, potrivit cifrelor oficiale, 207 de persoane au murit, iar aproximativ 1.000 au fost grav răniți.

1990: În Franța, un tren TGV modificat, atinge un nou record al vitezei la nivel de cale ferată de 515,3 km/h.

1991: Somalia de Nord își declară independența față de restul Somaliei sub denumirea Republica Somaliland, însă nu este recunoscută de comunitatea internațională.