Calendar creștin ortodox: Sfântul Mucenic Iachint; Predica la Duminica a treia după Rusalii - Despre grijile vieții – Duminica nr: 1

Calendar greco-catolic: Duminica 3 dR (a Predicii de pe munte). Sf. m. Iacint; Sf. aep. Anatolie      

.REMEMBER 3 IULIE

324: Bătălia de la Adrianopole: Constantin I îl înfrânge pe Licinius, care fuge din Bizanț.

987: Hugo Capet este încoronat rege al Franței, primul din dinastia capețiană, dinastie ce va conduce Franța până în 1328; linia va fi succedată de ramuri ale dinastiei capețiene: Valois și Bourbon care au domnit până la Revoluția franceză din 1792.

993: Prima atestare documentară a orașului Potsdam.

1608: Exploratorul francez Samuel de Champlain a înființat orașul Quebec (Canada). A fost numit „părintele Noii Franțe” și a ocupat funcția de guvernator până la moarte.

1849: Trupele de intervenție franceză și spaniolă cuceresc Roma și restabilesc Statele Papale. Republica Romană este abolită cu forța.

1863: Războiul civil american - Ziua finală a Bătăliei de la Gettysburg, descrisă drept punctul de cotitură al războiului și care se încheie cu victoria Uniunii.

1866: Războiul austro-prusac este decis de Bătălia de la Königgrätz, care se termină cu victoria prusacilor și va duce la preluarea de către Prusia a națiunii germane proeminente din Imperiul austriac.

1886: Inginerul german Karl Benz dezvăluie oficial „Benz Patent Motorwagen”, privit ca primul automobil, un vehicul conceput pentru a fi propulsat de un motor.

1898: Joschua Slocum devine primul navigator solitar care realizează înconjurul complet al Pământului.

1928: John Logie Baird englez a enunțat, pentru prima dată, principiul televiziunii în culori.

1940: Atacul de la Mers-el-Kébir: În Operațiunea Catapult, un grup naval britanic a distrus o mare parte a flotei franceze pentru a evita ca aceasta să cadă în mâinile germanilor.

1941: Al Doilea Război Mondial: Stalin își anunță planul canicular împotriva invaziei germane.

1944: Al Doilea Război Mondial: Minsk este eliberat de sub controlul nazist de trupele sovietice în timpul Operațiunii Bagration.

1988: Podul Fatih Sultan Mehmet din Istanbul, Turcia este finalizat, oferind a doua conexiune între continentele Europa și Asia peste Bosfor.

1990: Adunarea generală a Academiei Române reprimește 72 de membri corespondenți (literați, istorici, oameni de știință) cărora li s–a retras această calitate sau care au fost privați de ea pe nedrept între 1948–1989.

1992: Hunedoara a fost primul județ al României primit ca membru în cadrul Ansamblului Regiunilor Europei.

2013: Președintele Egiptului Mohamed Morsi este răstrurnat de la putere de o lovitură militară după patru zile de proteste în întreaga țară care solicită demisia lui Morsi. Președintele Curții Constituționale Supreme din Egipt, Adly Mansour este declarat președinte în exercițiu.