Calendar creștin ortodox: †Sfinții Trei Ierarhi - Duminica lui Zaheu

Calendar greco-catolicDuminica 32 dR (a lui Zaheu). Sf. Trei Ierarhi, Vasile Cel Mare, Grigore Teologul și Ioan Gură de Aur; Sf. m. papă Hipolit.

REMEMBER 30 IANUARIE

1561: A apărut „Tetraevanghelul”, prima carte românească tipărită de diaconul Coresi.

1695: Constantin Brâncoveanu primește ca recompensă pentru serviciile făcute Curții din Viena, titlul de „principe al Imperiului”.

1920: România și Cehoslovacia stabilesc relații diplomatice la nivel de legație.

1933: Adolf Hitler este numit în funcția de Cancelar al Germaniei.

1948: După asasinarea lui Mahatma Gandhi în casa sa, prim-ministrul Indiei, Jawaharlal Nehru, vorbește națiunii, spunând „Lumina s-a stins din viețile noastre”. Data asasinatului este marcată drept „Ziua Martirilor” în India.

1969: Are loc ultimul spectacol public al trupei The Beatles, pe acoperișul Records Apple, din Londra. Concertul improvizat este întrerupt de poliție.

1991: „Grupul celor 24” hotărăște să includă România între țările est-europene beneficiare de asistența în cadrul programului PHARE, program inițiat în 1989 și având în vedere ajutorarea prin credite și asistență tehnico-economică a fostelor țări socialiste.

1992: La Praga are loc reuniunea Consiliului de Miniștri ai CSCE (Conferința pentru Securitate și Cooperare în Europa – din 1994 se numește Organizația pentru Securitate și Cooperare în Europa, OSCE). Se adoptă „Documentul de la Praga privind dezvoltarea pe viitor a instituțiilor și structurilor CSCE” și „Declarația Consiliului CSCE cu privire la neproliferare și transferul de arme” .

1995: Întâlnirea dintre Mircea Snegur, președintele Republicii Moldova, și Bill Clinton, președinte al SUA, prima de acest fel, consacrată în principal ajutorului american destinat dezvoltării economiei de piață și reformelor politice din Republica Moldova.