Calendar ortodox: Sfântul Cuvios Ioan Scararul.

Calendar greco-catolic: Sf. cuv. Ioan Scărarul. Pomenirea morților.

Remember 30 martie

1794: Revoluția franceză: Georges Jacques Danton, Camille Desmoulins și Fabre d’Églantine sunt arestați pentru o presupusă conspirație de către Comitetul de bunăstare sub conducerea lui Maximilien Robespierre.

1806: Joseph Bonaparte este proclamat rege al Napoli de către fratele său Napoleon.

1821: Întâlnirea dintre Tudor Vladimirescu, conducător al revoluției din Țara Românească, și Alexandru Ipsilanti, liderul Eteriei. În ciuda unor grave divergențe, cei doi ajung la un acord, în urma căruia județele dinspre munte trec sub autoritatea lui Ipsilanti, iar Oltenia și județele de câmpie sub cea a lui Tudor.

1830: S-au încheiat lucrările de redactare a Regulamentelor Organice, considerate primele acte constituționale de pe teritoriul României.

1842: Anestezia a fost utilizată pentru prima dată, într-o intervenție a chirurgului american dr. Crawford Long.

1856: Pacea de la Paris pune capăt Războiului Crimeii dintre Imperiul Rus, pe de-o parte, și o alianță a Imperiului Otoman, Regatului Piemontului, Celui de-al Doilea Imperiu Francez și Regatului Unit al Marii Britanii și Irlandei, pe de altă parte. Printre altele, Marea Neagră este declarată neutră.

1858: Americanul Hyman Lipman, din Philadephia, înregistrează patentul creionului cu gumă de șters, la 88 de ani după ce inginerul englez Edward Nairne l-a realizat pentru prima dată.

1863: Prințul danez Wilhelm Georg este ales ca regele George al Greciei.

1866: Locotenența domnească publică Proclamația către popor, prin care recomandă alegerea prin plebiscit a Principelui Carol de Hohenzollern ca domnitor al Românilor, cu drept de moștenire și sub numele de Carol I. Guvernul Ghica dă publicității un manifest, la 2 aprilie 1866, cu același sens.

1867: Achiziția teritoriului Alaska: Statele Unite au cumpărat Alaska și insulele Aleutine de la Rusia cu 7,2 milioane de dolari.

1889: A fost înființată prima agenție de presă românească, Agenția Telegrafică a României (astăzi, Agenția Națională de Presă ROMPRES).

1899: George Bacovia debutează în revista "Literatorul" din București cu poezia "Și toate", sub semnătura V. George.

1929: Este dată în funcțiune linia telefonică directă București - Budapesta.

1945: Al Doilea Război Mondial: Forțele sovietice invadează Austria și cuceresc Viena. Forțele poloneze și sovietice eliberează Danzig.

1945: A fost promulgată Legea nr.271, pentru purificarea administrației publice, învățămîntului, presei, instituțiilor de presă. Această lege a fost folosită pentru a elimina din viața publică numeroși intelectuali de valoare.

1946: S-a înființat Opera de Stat din Timișoara

1946: Au fost restabilite relațiile diplomatice cu Iugoslavia; primul ambasador postbelic al României în această țară a fost omul de cultură Tudor Vianu.

1951: UNIVAC 1 (Universal Automatic Computer 1), primul computer comercial din lume, este livrat de firma Remington Rand (autori J. Eckert și J. Mauchly) Oficiului de Recensămînt al SUA.

1960: Intră în funcțiune prima stație meteorologică automată din România

1981: Președintele Statelor Unite, Ronald Reagan, a fost împușcat și rănit, în fața unui hotel din Washington, D.C., de către un necunoscut cu probleme psihice, numit John Hinckley Jr.

1983: Președintele american, Ronald Reagan, face cunoscută propunerea adresată sovieticilor, potrivit căreia Statele Unite și-ar limita instalarea de rachete de croazieră Pershing dacă Uniunea Sovietică ar face o mișcare asemănătoare.

1987: La o licitație Christie's, o companie de asigurări japoneză a cumpărat unul dintre tablourile Floarea-soarelui, al lui Vincent Van Gogh, la un preț record de 24,75 milioane de lire sterline.

2001: Rezultatele recensământului sunt anunțate la Beijing. Conform acestuia, în Republica Populară Chineză trăiesc 1.265.830.000 de oameni (excluzând Hong Kong și Macao).

2005: La televiziunea Al Jazeera a apărut o înregistrare cu cei trei români răpiți în Irak. Lângă ei apăreau două persoane mascate cu mitraliere. Marie Jeanne Ion a spus în engleză că răpitorii nu doresc nimic în schimbul lor. Toți analiștii au dedus că este vorba despre o situație atipică de răpire.