Episcopul greco-catolic Samuil Vulcan întemeia, la 6 octombrie 1828, la Beiuș, întâia citadelă a învățământului românesc din această parte de țară. Scopul înființării acestui așezământ de cultură este exprimat atât în actul de formare, dat la Oradea Mare, cât și în inscripția de pe frontispiciul venerabilei școli: „Educationi juventutis huius provinciae” („Pentru educarea tineretului acestei provincii”).

 

În actul de fondare, instituția de învățământ de la Beiuș era gimnaziu de patru clase, iar la 6 februarie 1835 este completat la șase clase, în vara anului 1853 fiind organizat primul examen de bacalaureat.

De-a lungul timpului, liceul beiușean și-a consolidat prestigiul binemeritat, un argument este premiera stabilită aici, trei dintre cei doisprezece academicieni pe care colegiul vulcanian i-a dat națiunii fiind colegi de clasă: Marius Sala, Mircea Flonta și Dragoș Lazăr. În aceste condiții, acordarea statutului de colegiu național ctitoriei episcopului Vulcan, la 1 Martie 1998, a fost un gest firesc și necesar.

În acest an, Colegiul Național „Samuil Vulcan” aniversează 190 de ani de la înființare, motiv pentru care i-am solicitat profesoarei Mihaela Ilieș, directoarea instituției de învățământ menționate, informații despre cum întâmpină comunitatea școlară vulcanistă această sărbătoare. Interlocutoarea noastră a vorbit, pentru început, despre demersurile făcute pentru asigurarea fondurilor necesare renovării și modernizării renumitului așezământ de învățătură beiușean. În acest sens, au fost depuse cereri către administrația locală pentru alocarea sumelor necesare lucrărilor de renovare a școlii: refacerea zidăriei fațadelor exterioare, repararea tâmplăriei exterioare, amenajarea celor două curți, modernizarea bazei sportive și a grupurilor sanitare. Pe de altă parte, anunța interlocutoarea noastră, conducerea colegiului încearcă să atragă și alte fonduri, mai ales că, fiind vorba despre o clădire de patrimoniu, costurile renovărilor sunt mari, de 300 de euro pe metru pătrat, iar suprafața vizată este de peste 1200 de metri. Prin urmare, Colegiul Național „Samuil Vulcan” va solicita sprijin financiar Secretariatului General al Guvernului, Ministerului Educației Naționale și Ministerul Dezvoltării Regionale, Administrației Publice și Fondurilor Europene, iar, în paralel, va fi inițiată o campanie de fonduri de la potențiali sponsori, mai ales de la foștii vulcaniști.

Cât privește proiectele educaționale majore pe care elevii și profesorii vulcaniști le vor derula în anul aniversar, acestea sunt pe cât de diverse, pe atât de interesante. Dacă, în 2017, vulcaniștii au finalizat un proiect Erasmus+, în parteneriat cu școli din Spania, Turcia, Polonia, Suedia și Italia, acum vor depune formularul de aplicație pentru un altul, de data aceasta împreună cu instituții de învățământ din Germania, Spania, Portugalia, Franța și Grecia. Un alt proiect internațional în care elevii școlii sunt înscriși face parte din programul eTwinning și are ca scop realizarea unor materiale video despre istoria locală a fiecărui partener din cadrul acestuia. Și în 2018, preciza Mihaela Ilieș, directoarea Colegiului Național „Samuil Vulcan”, vor continua activitățile educative tradiționale, interlocutoarea noastră menționând Concursul județean de matematică „Ștefan Musta”, care va avea loc în luna martie, și Simpozionul Național „Gustă știința!”, a cărui desfășurare este programată în perioada 1-6 octombrie, chiar de Zilele Școlii.

Faptul că, pentru a doua oară consecutiv, Colegiul Național „Samuil Vulcan” a primit titlul de Școală europeană este, în acest context, firesc. Acordat pentru o perioadă de trei ani - în cazul colegiului vulcanian fiind vorba despre perioadele 2014-2017 și 2017-2020, acesta răsplătește rezultatele deosebite obținute la olimpiadele și concursurile școlare, precum și implicarea în proiectele educaționale europene.