După o pauză de doi ani, din cauza pandemiei, Festivalul sarmalelor a fost reluat la Salonta, duminică, 4 septembrie. Și de această dată, evenimentul a avut un scop caritabil, banii strânşi în urma unei tombole fiind folosiți pentru finalizarea complexului de recuperare „Sfântul Nectarie” al Fundației Mihai Neșu.

 

Festivalul s-a ținut în parcul Maria din Salonta, bucurându-se de participarea a peste 2.500 de persoane din localitate și din satele învecinate.

La ediția din acest an au fost gătite 22.000 de sarmale, din care 14.000 au fost pregătite de femeile din cartierul românesc Maria (Colonie), iar alte 8.000 de sarmale au fost gătite de zece echipaje care şi-au pus la bătaie secretele culinare pentru a prepara cele mai bune sarmale.

Atmosfera a fost întreținută de artiști consacrați, pâna seara la ora 21.00, când evenimentul s-a încheiat cu un superb foc de artificii.

Pe scenă au urcat: Ansamblul Cununiţa din Mădăras, coordonat de Mircea Dărăban, Ansamblul Mărţişorul din Avram Iancu, coordonat de Alexandru Condoroş, Ansamblul Mioriţa din Salonta, coordonat de Monica Pârge, Ansamblul Floarea Barcăului, coordonat de Sergiu Duca, Dodu Mădălin, Alexandru Condoroş, Ciprian Mocan, Voichiţa Mihoc, Ansamblul Fialka Mădăras, coordonat de Agneta Beidac, Ansamblul Regembogen din Oradea, coordonat de Monica Fabian, Ansamblul Enzian din Oradea, coordonat de Monica Fabian, Ansamblul Pensionarilor din Arad, coordonator Aron Micula, Ro-Mania, Nicu Bendea (stand-up comedy) și Lipai Mihai (finalist X-Factor).

Invitații speciali ai acestei ediţii au fost consulul general al României la Gyula - Florin Trandafir Vasiloni și primarul localității Micherechi - Tat Margit.

De fiecare dată, în cadrul Festivalului sarmalelor se organizează o tombolă de caritate. În acest an, organizatorii au pus în vânzare 3.500 de bilete de tombolă, în valoare de 5 lei, premiile fiind asigurate de sponsori, într-un număr de 15, de la cafetiere până la mobilier tapițat. Banii strânși în urma tombolei caritabile au fost oferiți Fundației Mihai Neșu, care construiește în Cihei, lângă Oradea, un complex de recuperare pentru copii și tineri cu dizabilități.

Evenimentul, ajuns la cea de-a XII-a ediție, a fost organizat de familiile Sala Ioan și Buz Ramona.