26 de copii talentați - Pocola are ansamblu folcloric
La Pocola, comună aflată în vecinătatea Beiușului, a fost înființat un nou ansamblu folcloric.
În decembrie, cu ocazia spectacolului de colinde de la Beiuș, pe scenă au urcat și câțiva copii din Pocola, ceea ce l-a determinat pe primarul Vasile Birta să inițieze demersurile pentru înființarea unui ansamblu folcloric în comună. Ajutat de Anca Banda, referent la Casa de Cultură „Ioan Ciordaș” Beiuș, primarul Birta a reușit înființarea ansamblului folcloric al comunei Pocola, acesta având în componență, pentru început, 26 de copii.
Primul spectacol la care a participat ansamblul folcloric din Pocola s-a desfășurat chiar pe scena căminului cultural din localitate, momentul ales fiind Ziua Unirii Principatelor Române (24 Ianuarie). Alături de tinerii artiști locali, au mai evoluat și membrii Ansamblului „Muguri și mlădițe de tezaur” al Casei de Cultură „Ioan Ciordaș” Beiuș, coordonat de aceeași Anca Banda. Programul evenimentului artistic oferit publicului din Pocola – în rândurile căruia i-am remarcat pe Vasile Birta, primarul comunei și pe viceprimarul Florin Jurcan – a cuprins cântece patriotice și populare, precum și momente de dans popular.
Detalii despre programul ansamblului folcloric de la Pocola am primit de la Anca Banda, coordonatoarea acestuia anunțând că pregătirile vor avea loc săptămânal, marțea și vinerea. Interlocutoarea noastră sublinia, pe de o parte, că membrii ansamblului au învățat primii pași specifici dansului popular bihorenesc, iar pe de alta, că sunt câțiva copii cu potențial, cu voci foarte bune, cărora le-a și propus să se înscrie la Secția externă Beiuș a Școlii „Francisc Hubic” Oradea.
Cât privește scopul înființării ansamblului folcloric de la Pocola, Anca Banda a declarat următoarele:
„Dacă avem tradiții, dacă avem obiceiuri, și le păstrăm, pe cele frumoase și bune, le putem duce mai departe și transmite copiilor și nepoților noștri. Dacă peste douăzeci, peste cincizeci de ani, nu va fi cine să ducă aceste obiceiuri, aceste tradiții, dansul, cântecul popular, mai departe, cred că ne-am pierde identitatea ca neam; am vedea doar pe filmările vechi, am observa în fotografii portul popular, nu am avea această tangență, această întâlnire, lipire, pot să spun, cu ceea ce înseamnă tradițiile și obiceiurile. Dacă din 26, câți copii sunt înscriși acum în acest ansamblu, unul, doi vor duce mai departe peste ani și vor aduna în jurul lor alți copii, alți tineri, cu siguranță și peste zeci de ani avem o șansă de a nu ne pierde ca neam!”
Comentarii
Nu există nici un comentariu.