Începând cu această toamnă, preşcolarii au un nou motiv de bucurie. Este vorba de clubul particular intitulat sugestiv "Trei ursuleţi", situat pe str. Horea nr. 6, realizat după standarde occidentale, care se doreşte a fi mai mult decât o grădiniţă.

Fondatorii proiectului sunt Cristina Florescu şi Laura Nistreanu, fiica acesteia din urmă fiind şi cea care a avut ideea acestui club axat exclusiv pe probleme instructiv-educatiuve. "Fiica Laurei, deşi frecventa grădiniţa, îşi dorea un loc mai deosebit, o grădiniţă plină de prinţese", ne povesteşte Cristina Florescu, şi astfel au început să se pună bazele clubului "Trei ursuleţi". Cele două au investit în această afacere peste 150.000 euro, iar rezultatul se ridică la înălţimea aşteptărilor, clădirea desfăşurată pe două nivele şi o suprafaţă de aproximativ 400 mp este la nivelul standardelor europene. Copiii dispun şi de o curte spaţioasă, de 220 mp, în care îşi pot consuma energia.
Clubul poate găzdui 30 de copii, cu vârste cuprinse între 2 şi 7 ani, care sunt împărţiţi pe trei grupe: mică, pentru piticii între 2 şi 4 ani, mijlocie, pentru 4-5 ani, şi grupa mare, la care intră copii între 5-6 ani. Pentru ca fiecare membru să beneficieze de atenţia cuvenită, grupele sunt formate din 8-10 copii, de care se ocupă o educatoare, absolventă a şcolilor de profil, asistată de un ajutor, absolvent de liceu teoretic sau student în cadrul unor facultăţi de profil şi bineînţeles profesorii de specialitate pentru cursurile opţionale.

Distracţia la... "ludotecă"

Pentru a-şi desfăşura activitatea într-un mediu cât mai relaxant, fiecare grupă dispune de o sală amenajată tematic, conform specificului vârstei, o sală pentru toţi copiii, destinată activităţilor recreative şi denumită simpatic "ludotecă", o sală de sport amenajată modern, iar pentru ca activităţile opţionale să se desfăşoare într-un mediu corespunzător, fondatoarele clubului le-au amenajat celor mici o sală specială pentru muzică şi pictură. Şi pentru că după atâta joacă omuleţii mai şi obosesc, un somn este foarte bine primit, însă nu oricum, ci în dormitoare separate pentru fetiţe şi băieţi. Cum nu se poate dormi cu burtica goală, copiii fac mai întâi o vizită pe la sala de mese pentru a savura o mâncare preparată în bucătăria proprie, iar părinţii pot fi siguri că meniul este foarte sănătos, deoarece este realizat în colaborare cu un nutriţionist.
Membri acestui club beneficiază şi de asistenţă medicală, având zilnic la dispoziţie o asistentă medicală, un psihopedagog, iar câte 4 ore pe zi şi în caz de urgenţă copiii sunt consultaţi de un pediatru. Şi pentru că orice club care se respectă oferă servicii complete, părinţii pot fi liniştiţi şi în privinţa vizitelor la stomatolog, deoarece copiii lor vor beneficia de consultaţii lunare. Faţă de o grădiniţă normală, clubul se evidenţiază şi prin cabinetul medical dotat cu un izolator pentru copiii bolnavi, astfel încât aceştia să nu poată transmite viruşi către alţi copii.

Biblioteci personalizate pe grupe de vârstă

Pentru a le capta atenţia celor mici, educatoarele au la dispoziţie biblioteci personalizate pe grupe de vârstă şi centre de interes, pentru că deşi sunt doar nişte omuleţi, au priorităţi bine stabilite. O componentă importantă a sistemului de învăţământ o constituie învăţarea limbilor străine, astfel că cei mici au cursuri intensive de engleză, iar de două ori pe săptămână, germană. Cei interesaţi pot "studia" chiar şi italiana. Fondatorii clubului s-au gândit şi la cursuri opţionale pentru membrii lor, astfel încât copiii au la dispoziţie profesori de specialitate care să le predea teatru, balet, canto sau instrument, pictură, dans modern sau informatică distractivă. Activităţile copiilor nu se limitează însă doar la a-şi petrece timpul în interiorul clubului, ei au parte şi de activităţi extracuriculare precum vizionarea unor piese de teatru, spectacole de circ, vizite la grădina zoologică, plimbări în parc, cursuri de înot sau pentru cei mai curajoşi, cursuri de echitaţie. Pentru a-i distra pe copii, fondatorii au pentru ei activităţi şi pe perioada vacanţelor, organizând tabere şi excursii cu activităţi cât mai interesante. Educatoarele nu au uitat nici de evenimentele mai importante din timpul anului, precum venirea primăverii, sărbătoarea Sfintelor Sărbători de Paşte, un eveniment foarte important pentru copii, ziua lor - 1 Iunie, începutul toamnei şi, desigur, sărbătoarea Crăciunului.

Fetiţele - în sarafan, băieţii - în salopetă

Micii membri ai clubului, pe lângă beneficiile de care au parte, trebuie să respecte şi anumite programe şi reguli. Bunăoară, dimineaţa trebuie să îşi anunţe sosirea la club în sala de primire a părinţior şi copiilor, după care îşi îmbracă uniforma, compusă dintr-un sarafan pentru fetiţe, iar băieţii au o salopetă. Ziua începe aşa cum este şi normal, cu micul dejun, cea mai importantă masă a zilei, care trebuie să le asigure necesarul de energie pentru activităţile ce vor urma. O primă serie de activităţi este comună, copii studiind materii diverse precum cunoaşterea mediului, activităţi matematice, educarea limbajului, educaţie pentru societate şi limbi străine, toate acestea, cu rolul de a-i pregăti pentru viitoarele cursuri şcolare. Dar după atâta muncă se cere şi o pauză şi, de ce nu, şi o gustare pentru a reface energia pierdută, după care o nouă serie de activităţi îi aşteaptă pe cei mici, urmând cursurile opţionale alese de fiecare copil în parte. Dimineaţa se încheie cu un prânz şi program de somn, iar după-amiaza fondatorii clubului au pregătit copiilor cercuri pentru consolidarea cunoştinţelor. La sfârşitul zilei, fiecare copil este transportat la domiciliu cu maşina clubului, urmând ca dimineaţa următoare, aceeaşi maşină să-l aducă la "locul de muncă".