Furtuna care a lovit duminică, 17 septembrie, vestul țării nu a ocolit nici județul nostru unde s-au înregistrat pagube materiale deosebite, în special în Depresiunea Beiușului, în prim plan fiind comuna Rieni și orașul Ștei, greu încercate de această adevărată dezlănțuire a naturii.

În istoria urbei de la poalele Apusenilor ziua de duminică, 17 septembrie, va fi una care cu siguranță nu va fi uitată, deoarece natura s-a dezlănțuit, arătându-și și celalaltă față. Evident, au fost momente de panică, disperare, însă, din fericire, fără victime umane, în urmă rămânând multe pagube și un oraș care și-a schimbat „fața” în doar câteva minute, atât cât a durat urgia. Pe toată durata săptămânii trecute autoritățile locale, reprezentate de Iulian Balaj și Marius Cioară, primarul, respectiv viceprimarul orașului Ștei, au fost în mijlocul evenimentelor, de fapt din primele minute ale acelei „duminici negre”, insuflând concetățenilor multă încredere, în ciuda unor situații, pe alocuri, destul de disperate. Primele măsuri de maximă urgență au fost canalizate înspre spitalul orășenesc, instituțiile de învățământ, dar mai ales înspre stația de apă care a suferit pagube importante. După o săptămână de adevărată luptă cu efectele naturii, orașul a început, din nou, să prindă contur, datorită unei munci care a durat zi-lumină, pe alocuri chiar și noaptea, iar viața locuitorilor a început să revină, cât de cât, la parametri normali. Sâmbătă, chiar dacă a fost zi liberă, personalul Primăriei orașului Ștei a dat dovadă de mult caracter, fiind prezent din nou pe străzile orașului de unde au încărcat și transportat în locuri special amenajate zeci de camionete cu deșeuri din zonele grav afectate. Acestora li s-a alăturat un grup de voluntari din oraș, dar și câțiva proprietari de mașini care au pus gratuit la dispoziție mijloacele lor de transport pentru a fi și mai utili în această vastă acțiune. Totuși, calendarul evenimentelor va continua și pe durata acestei săptămâni, unde vor fi implicați, după orele de serviciu, personalul de la Spitalul Orășenesc Ștei și SC Solceta SA. „Vom încerca să facem zilnic acțiuni și după-amiaza, astfel încât să fim foarte eficienți în acțiunea de debarasare a sutelor de tone de deșeuri. Cantitățile enorme vor necesita încă ceva timp pentru a fi înlăturate în totalitate. Fac un apel către fiecare locuitor să se implice activ pentru înlăturarea acestor urmări în cel mai scurt timp, adunând în grămezi deșeurile din zonele unde locuiesc, astfel  încât să poată fi încărcate cât mai ușor, mulțumindu-le, totodată, celor care s-au implicat în orice acțiuni de curățenie. Dumnezeu să ne ajute”, a afirmat Iulian Balaj, primarul orașului Ștei.

 

P.S. Dacă pentru mulți locuitori din Depresiunea Beiușului simțul civic în astfel de situații a ieșit în relief prin acțiunile de implicare întreprinse și chiar de caritate făcute, pentru alții lăcomia a fost una care a nu a putut fi stăpânită. Astfel, vineri, în zi de piață, barometrul nesimțirii unor „oameni de afaceri” (a se citi comercianți) a fost taxat prin multe dialoguri între grupurile de cumpărători care acuzau nesimțirea acestora prin explozia prețurilor la țiglă, vălaie și alte materiale atât de necesare pentru dotarea acoperișurilor, care s-au dublat și chiar... triplat! Totuși, indiferent de argumentele acestora, din punct de vedere al aprovizionării sau al ator „probleme” (?!), trebuie să ai mare tupeu să te îmbogățești pe seama suferinței semenului tău, pe care îl „taxezi” fără milă într-o situație disperată.