Activităţi caritabile, sportive şi cultural-artistice - Zilele oraşului Aleşd
Evenimentul ce a marcat cea de-a doua ediție a sărbătorii orașului și a locuitorilor săi a cuprins o varietate de activități. S-au îmbinat în mod armonios activități dedicate Centenarului Unirii, activități caritabile, sportive și cultural-artistice.
Vineri, începând cu ora 13.00, în scuarul din fața primăriei, un moment emoționant a fost trăit de cei o sută de aleșdeni prezenți la dezvelirea plăcii comemorative dedicate Centenarului Unirii. Amplasată pe fațada primăriei și încadrată de un imens drapel tricolor, placa are încrustate 3 nume de aleșdeni: Teodor Stanca, Coriolan Mursa și Ioan Sfârlea, care împreună cu alți 60 de delegați oficiali, la care s-au adăugat alți 45 de delegați de drept reprezentanți ai instituțiilor ecleziastice, școlare, culturale și 26 de delegați supleanți, în total 131, au reprezentat voința bihorenilor la Marea Unire. Momentul festiv a început cu intonarea Imnului național, după care Ioan Todoca, primarul orașului, împreună cu oficialitățile prezente au dezvelit placa omagială. Ce patru preoți ortodocși din oraș au oficiat slujba de sfințire a plăcii. Au onorat evenimentul prin prezența lor Cornel Popa, vicepreședinte al Senatului României, Ioan Cupșa, deputat, Ilie Leahu, viceprimar al comunei Băcioi din Republica Moldova, prof. univ. dr. Nicu Suciu. Au rostit scurte alocuțiuni: Cornel Popa, Ilie Leahu, prof. univ. dr. Aurel Chiriac, prof. univ. dr. Gabriel Moisa și prof. Nicolae Răcuciu, care au marcat momentul cu precizări istorice. Festivitatea s-a încheiat, nu se putea mai edificator, cu intonarea marșului „Treceți, batalioane române, Carpații”. La ora 15.00, în parcul Tinăud, cele 15 echipe participante la concursul de gulyas au invitat juriul la degustarea apetisantelor preparate. Precizăm că acest concurs s-a realizat în parteneriat cu Selgros Oradea, care a asigurat toate ingredientele necesare acestor delicioase preparate. Calitatea deosebită a bunătăților a pus juriul în dificultate în departajarea concurenților. Au fost declarați câștigători în ordine: Ștrand Aleșd, Primăria Aleșd, și echipa orașului Kaba din Ungaria. Restul echipelor au primit mențiuni. Banii strânși din vânzarea preparatelor, precum și din donații, 10.000 lei, vor fi destinați unor copii cu dizabilități și cu situații speciale. Începând cu ora 20.00, în elegantul local „Bona Vila”, a fost organizată o recepție în onoarea celor trei delegații reprezentând orașele înfrățite cu orașul Aleșd: comuna Băcioi din Republica Moldova, orașul Kaba din Ungaria și orașul Stara Lubovna din Slovacia. La eveniment au fost invitați sponsori și agenți economici, a căror contribuție a făcut posibilă organizarea ediției a II-a a Zilelor orașului Aleșd.
Competiţii sportive
Sâmbătă, activitățile sportive și artistice s-au desfășurat în sala de sport și stadionul din localitate. În sala sporturilor, karatiștii din Aleșd împreună cu invitații lor din Salonta, Oradea, Țețchea, Borod, Vadu Crișului s-au întrecut la cele două discipline: Kata și Kumite, în cadrul competiției „Cupa prieteniei” - ediția a II-a. Aceasta s-a desfășurat sub semnul unui Memorial, în amintirea fostului karateka, cu centură neagră, instructor sportiv Cudi Gabriel, care cu un an înainte și-a pierdut viața într-un eveniment tragic, chiar în dimineața primei ediții a Cupei prieteniei, când el nu a mai ajuns la competiție. Deschiderea festivă a avut loc în prezența lui Ioan Todoca, primarul orașului, și a delegației din Stara Lubovna. Cu acest prilej, Clubul CSC Crișan a înmânat o plachetă comemorativă părinților lui Cudi Gabriel. Ca semn de prețuire și aducere aminte, pe toate tricourile sportivilor s-a aplicat o poză a celui comemorat. La fârșitul competiției s-au decernat diplome, trofee și medalii concurenților. Comemorarea lui Cudi Gabriel a continuat duminică, 19 august, când în biserica din Tinăud s-a oficiat parastasul de pomenire. De ce la Tinăud? Întrucât în biserica din Țețchea cântă în strană presupusul ucigaș lui Cudi Gabriel, care încă se bucură de prezumția de nevinovăție, până la sentința definitivă a instanței. Prima dezbatere va avea loc în ziua de 13 septembrie. Menționăm că acuzatul a refuzat testul poligraf. Tot duminică, cu începere de la ora 14.00, pe stadionul din Țețchea s-a desfășurat meciul de fotbal dintre echipele Locadin Țețchea, la care a jucat și Gabriel în ziua fatidică de 19 august, și echipa Foresta din Tileagd. Activitățile comemorative s-au încheiat cu o masă de pomenire.
Manifestări artistice
Pe sena amplasată pe stadionul orașului, sâmbătă, începând cu ora 16.00, și duminică, de la ora 17.00, s-au perindat ansambluri folclorice, interpreți individuali de muzică populară și ușoară, ansambluri de dansuri moderne și sportive, orchestre și soliști profesioniști, care au creat momente de relaxare și bună dispoziție. Sâmbătă au evoluat Ansamblul Palisada, grupul de dans modern „Fantasy” a Clubului Copiilor din Aleșd, Școala de dans sportiv ”Mirajul dansului”, Clara, orchestra „ The Glasses”, soliștii de muzică populară Ștefania Cristea și Ane Marie Popovici, apreciata voce a Inei Rus, o viitoare cântăreață a României, Daria Oprea, Grupul „Friends”, Școala de dans modern „Metaphoric”, Adela Merca, Simona Brișcan, Cornel Borza și formația „Cabron”. Duminică, spectacolul artistic a continuat cu Ansamblurile: „Polianka”, „Cetatea Șoimilor” Peștiș, „Datina”, precum și soliștii: Cristina Kudor, Sabina Leonte Alb, Monica Blaga, Bianca și Eduard, precum și „Semnal M”, Ovidiu Bologan, Jessie Baneș, Akcent Live Adi Sână și Aza. Spectaculosul foc de artificii a încheiat ediția a II-a a Zilelor orașului Aleșd.
Comentarii
Nu există nici un comentariu.