Duminică, 3 noiembrie, la Căminul Cultural din Sânnicolau Român, a avut loc lansarea albumului de debut al interpretului Adrian Bojan. Alături de tânărul interpret au fost artişti cunoscuţi şi prieteni.

Astfel, pe scena căminului cultural au urcat: Vochița Mihoc, Luminița Tomuța Baba, Viorica Bradea, Irina Mihoc, Viorica Marc Bulzan, Maria Matei, ,,Șogorițele” (Elena Șerb și Lia Bereș), surorile Tomele, surorile Ghib, Ansamblul ,,Culanii” Sânnicolau Român, Corul ,,General Traian Moșoiu”, Mădălin Medrea și Radu Varga (vioară și tobă), Mărioara Precup (,,privighetoarea” Năsăudului), Alin Neag, Aurel Budugan, Cornelia Mihaela Vid și Ghiță Onofrei (toți patru din Arad). Evenimentul a fost prezentat de Mariana Kofler, autoarea romanului ,,Pelegrina”, care a purtat pe cap coronița de prințesă a regalului, primită de la designerul Dorina Morna. Evenimentul de lansare a fost posibil cu sprijinul lui Ioan Degău, director al Băncii Centrale Cooperatiste Creditcoop, a deputatului Ioan Sorin Roman, a Lillei Boglárka Debelka, secretar de stat în Ministerul Românilor de Pretutindeni, Consiliul Județean Bihor (Direcția de Dezvoltare și Implementare Proiecte). Au sprijinit evenimentul: Violeta și Florin Gal, RamoVis, Sorin Maghiar, președintele Asociației ,,Culanii” din Sânnicolau Român, prof. Ana Codrean Petrilă, mintea și sufletul ,,culanilor”, Ioan Chivari, pr. misionar Briciu Bogdan, alături de profesorii și poeții: Doina Iliescu, Maria Matei, Ioana Precup, Maria Elvira Vancea, Leontina Costruț, Paraschiva Cărbunar și ing. Miorița Săteanu, poeta Leontina Costruț (foto-video),  Cristian Lucian Crişan si Sergiu Oros.

,,Tradițiile românești constituie valori inegalabile și inestimabile ale poporului nostru”

În cuvântul său, domnul Sorin Maghiar, președintele Asociației ,,Culanii”, starostele celor două evenimente culturale, a vorbit despre Asociația pe care o conduce, despre cele două proiecte derulate (pentru procurarea costumelor populare pentru membrii Ansamblului folcloric ,,Culanii” și realizarea CD-ului), subliniind scopul și obiectivele urmărite, precum și crezul domniei sale: ,,Noi considerăm că tradițiile românești constituie valori inegalabile și inestimabile ale poporului nostru și nu trebuie să lăsăm ca timpul și evenimentele lumii moderne să ne facă să le uităm. Numai educând în acest spirit copiii, prin diverse activități, să iubească limba și obiceiurile țării în care s-au născut, ne putem asigura că tradițiile vor avea continuitate pentru generațiile următoare. Dorim să învățăm tinerii din comună să aprecieze frumusețea portului popular, a dansului și a cântecului românesc, a meleagurilor tradiționale atât de mult apreciate în țară și în străinătate”, a spus Sorin Maghiar.

Printre persoanele care au luat cuvântul s-a aflat Ana Codrean Petrilă, care i-a îndrumat paşii în muzica folclorică vreme de 16 ani. ,,Prima dată l-am învățat să doinească, mai apoi l-am învățat să culeagă folclor și să prelucreze folclor. S-a înscris la Liceul de Arte, la secția de desen pentru că nu cunoștea notele muzicale. A terminat apoi un curs de asistenți medicali. S-a înscris și la facultate, la secția de folclor. Astăzi este mândria noastră. Ne mândrim cu el pentru că duce folclorul nostru autentic în tot județul, prin țară, dar și peste hotare. A cântat în Ungaria, dar și la Chișinău. Mă bucur să văd că munca de 16 ani pe care noi, amândoi, am depus-o dă roade. N-am făcut în ciuda nimănui... Albumul conține 20 de piese autentice. E o cinste pentru noi și o bucurie care nu are margini, să vedem astăzi atâția soliști consacrați prezenți la evenimentul nostru. Le mulțumim tuturor”, a spus Ana Codrean Petrilă. ,,Îmi place nespus de mult vocea lui, timbrul, care este atât de cald”. La prezentarea pe scenă, aproape toți soliștii au găsit de cuviință să-l felicite pe Adrian pentru reuşita lui.

.