Comunitatea viticultorilor şi a producătorilor de vinuri din Aleşd a reluat tradiţia degustării de vinuri, anticipând calitatea vinurilor din producţia acestui an.

Prima degustare are loc de sărbătoarea Sfântului Martin, înscrisă în calendarul catolic şi reformat (11 noiembrie). În jurul acestui personaj biblic s-au născut mai multe legende, care scot în relief caracterul său tolerant şi omenos faţă de cei săraci. Martin von Tours (316-397) s-a botezat creştin, iar viaţa sa a fost un exemplu de dăruire şi bunătate. La vârsta senectuţii a fost propus episcop, dar Martin, modest, nu dorea astfel de titluri şi funcţii, aşa că, pentru a nu fi găsit, s-a ascuns într-un grajd unde iernau gâştele. Exact ca la Roma, gâştele au făcut o asemenea gălăgie încât cei care-l căutau au venit la sigur şi l-au găsit, astfel Martin nu a mai putut refuza înalta distincţie şi a fost făcut episcop. Această întâmplare ar putea explica simplist ritualul culinar de pe 11 noiembrie. Pornind de la această legendă, prima degustare de vinuri este pusă sub patronajul Sfântului Martin, însoţită de ritualul culinar a cărui "vedetă" este gâsca. Devenită tradiţie (ediţia a V-a), sărbătoarea vinului are şi câteva conotaţii profesionale. O constatare generală expusă la începutul reuniunii de Homonnai Gabor, acceptată de toţi producătorii, a fost timpul nefavorabil pentru vie în care căldura şi ploaia, au alternat invers de cum ar fi fost nevoie pentru o dezvoltare normală a strugurilor. Din această cauză cantitatea, dar mai ales calitatea vinurilor din acest an au avut de suferit, nereuşind să acumuleze cantitatea de zahăr necesară, cu toate eforturile viticultorilor de a folosi perioadele optime de întreţinere şi cules. În luările de cuvânt, producătorii care au oferit vinuri la degustare, încă în stadiu de limpezire, au devoalat câteva elemente din procesul de obţinere a licorii lui Bachus. Standardele de calitate s-au raportat la vinurile celor mai recunoscuţi specialişti: Torok Mihai, Homonnai Gabor Koianto Pal, ale căror sfaturi au fost receptate de ceilalţi producători. Deşi nu este cultivator de vie, Pusztai Şandor, a prezentat câteva soiuri de vin de o bună calitate, obţinute din struguri procuraţi din alte zone viticole, urmând în prepararea vinului sfaturile cultivatorilor consacraţi. După încheierea procesului de degustare, care a deschis apetitul participanţilor, a urmat festinul culinar, al cărei vedetă a fost gâsca friptă la cuptor, asezonată cu delicioşi cartofi copţi, după care vinurile roze şi roşu şi-au etalat calităţile.