Aleşd. De Sf. Vincenţiu, patronul viticultorilor - Socializare la a doua... degustare
Din vremuri imemoriabile, omul a conviețuit într-o strânsă legătură cu natura. Ea l-a ocrotit, l-a găzduit, l-a îndestulat. Viața modernă l-a îndepărtat pe om de natură. Ba mai mult, inconștiența și patima înavuțirii l-a transformat în „călăul"naturii și a mediului înconjurător.
Respectul și dragostea pentru natură le-au păstrat viticultorii, cei care cu migală și pasiune produc licoarea minunată benefică vieții (doar în cantități rezonabile). Vinul, această băutură miraculoasă, vindecă dar și înveselește, el fiind un liant în relațiile umane. De aceea ocupația de viticultor trebuie clasificată în rândurile îndeletnicirilor nobile. Tradiția în comunitățile de viticultori leagă procesul cultivării viei și tehnologia preparării vinului de calendarul creștin, în care unii sfinți stabilesc etapa sau lucrările necesare în vie și în prelucrarea vinului. Așa sunt însemnați în calendarul creștin cei patru sfinți prăznuiți și respectați de viticultori. Primul dintre ei este Vin-cențiu (22 ianuarie), a cărei primă silabă din nume îl recomandă ca patron al viticultorilor. Tradiția spune că acest sfânt, în traducere din limba latină „victorios"este un simbol al biruinței luminii asupra întunericului. La mijlocul iernii, când ziua a crescut viticultorii ies în vie, taie câteva coarde de viță, le introduc într-un vas cu apă călduță și le păstrează în casă urmărind înmugurirea lor. Acest obicei denumit „coarda de vie Vincențiu" este un indiciu despre modul cum a iernat via. Sfântul Gheorghe (23 aprilie) îi scoate pe viticultori în vie pentru a măsura dimensiunile de creștere a lăstarilor de vie. Sfântul Orban (25 mai), capricios prin manifestările climatice extreme, prognozează anul viticol. La Sfântul Martin (11 noiembrie), are loc prima degustare a noului vin, cu calitățile sau defectele pricinuite de timp sau tehnologie.
La Aleșd, comunitatea viticultorilor au sărbătorit în devans pe Sfântul Vincențiu, prilej pentru a doua degustare a tânărului vin din producția lui 2015. S-au întrunit cu acest prilej cca. 100 de persoane, producători de vin, dar cei mai mulți admiratori și buni „degustători"care au savurat cele nouă probe de vinuri oferite de „crama"celor mai titrați specialiști: Homonnai Gabor, Kajanto Pal, Pusztai Sandor, Torok Atilla, Kalman Ludovic. Procesul degustării s-a început cu vinurile albe, care a „dezlegat limbile", a creat atmosferă și a deschis apetitul pentru „cina porcului" Preparatele tradiționale de foarte bună calitate: cârnați, caltaboși, sângerete, au constituit un aperitiv consistent, bine ales, în concordanță cu vinurile degustate. Toroșul a pregătit degustarea vinurilor roșii, cu care s-a încheiat secvența culinară a evenimentului. După ora 20, calitatea și mai ales cantitatea vinurilor degustate au fost rodul unei armonioase și plăcute socializări, la care au contribuit în egală măsură, muzica la orgă oferită de un profesionist, susținut vocal de unii comeseni cu calități. Evenimentul s-a încheiat cu o frumoasă petrecere în care muzica și dansul au fost ingredientele.
Comentarii
Nu există nici un comentariu.