2018 - Anul Centenarului Unirii constituie un element de referință în istoria poporului român, prin evocarea evenimentelor petrecute în zbuciumatul an 1918, când provinciile românești aflate sub dominație străină au hotărât revenirea la patria-mamă.

A fost un exemplu de demnitate națională, de mândrie patriotică, de curaj, împotriva intereselor marilor puteri care le-au stăpânit în mod samavolnic pe baza unor tratate de tristă amintire. Basarabia a fost prima provincie românească care a declarat unirea cu România, prin Hotărârea Sfatului Țării. Dacă evenimentele din data de 27 martie 1918 au fost de-a lungul timpului mai puțin mediatizate, iată că, la centenar, li se acordă importanța cuvenită și anume, cea care a declanșat procesul de reunificare a românilor și a provinciilor românești. Evocarea acestui eveniment cunoaște o puternică reacție emoțională atât în Republica Moldova, cât și în România. Peste tot se desfășoară activități omagiale, cu puternic conținut patriotic, care, pe lângă rememorarea evenimentelor, se pronunță pentru reîntregire.  În orașul Aleșd, activitățile dedicate celor 100 de ani de la data de 27 martie 1918, proclamarea unirii Basarabiei cu România, au fost marcate prin evenimente la care a rezonat întreaga populație, la chemarea Primăriei și a Consiliului local, care și-a manifestat întregul atașament față de inițiativa Primăriei de a adopta o declarație simbolică „Declaraţia de Reunire”. Activitățile dedicate acestui eveniment au început marți, 27 martie, când, în Cantina Socială a orașului, peste 100 de persoane reprezentând instituții și întreprinderi din oraș, consilieri, cadre didactice, elevi etc. au audiat un emoționant moment evocator. Prof. Alina Buzle, de la Liceul Teoretic „Constantin Șerban”, moderatorul activității, împreună cu elevii din clasa X-a a liceului, Căileanu George, Buzle Tudor, și Trif Rareș, au evocat principalele etape ale înfăptuirii României întregite. Despre aceste evenimente au vorbit: Motoca Sorin, consilier județean, prof. Mitrea Simpronia. Vorbitorii au scos în evidență rolul unor personalități în procesul de înfăptuire a unirii. Preotul Florin Ardelean s-a referit, în intervenția sa, la rolul Bisericii ortodoxe și al slujitorilor săi în desăvârșirea acestui important ideal, Unirea. Un frumos moment artistic a întregit evenimentul. Ruxandra Marian, elevă la Liceul Teoretic „Constantin Șerban” și Liță Marcus, acompaniat la vioară de Cristina Gheorghiaș, ambii de la Colegiul Tehnic „Alexandru Roman”, au recitat frumoase și emoționante poezii despre Basarabia. A urmat un moment folcloric de dans popular interpretat de un grup de dansatori de la Ansamblul „Datina” al Colegiului Tehnic „Alexandru Roman”, conduși de Cristian Strugaru. Momentul artistic s-a încheiat cu un grup coral condus de prof. Lele Ionescu Corina, care a interpretat un frumos și emoționant cântec despre Basarabia. Gazdele au oferit tuturor celor prezenți plăcinte, suc, cafea, apă minerală.

29 martie, şedinţă solemnă

În sala de ședințe a Primăriei, în prezența consilierilor locali, a d-lui Cornel Popa, vicepreședinte al Senatului României, a deputaților județeni:  Avrigeanu Ionel, Chirilă Bujor, Mateaș Julien, Motoca Sorin, Oros Florian și a delegației comunei Băcioi din Republica Moldova, înfrățită cu orașul Aleșd: Șalari Vitalie, primar, Leahu Ilie, viceprimar, și a d-lor Băltățescu Valentina, Postică Natalia și a d-lui Drosu Mihai, s-a desfășurat o ședință solemnă în cadrul căreia s-a citit „Declarația de Reunire”. Acest act simbolic, adoptat la Aleșd, cuprinde un preambul al argumentelor indubitabile care invocă procesul de „Reîntregire”, ca ideal al românilor, și îndeamnă toate unitățile administrativ-teritoriale din Republica Moldova și România să urmeze cu încredere și curaj acest exemplu de demnitate națională. Declarația a fost semnată de consilierii locali ai orașului Aleșd, de delegația comunei Băcioi, Republica Moldova și de toți demnitarii și invitații prezenți. Evenimente similare s-au desfășurat și în Republica Moldova, cu toată opoziția regimului Dodon. Mulți primari au adoptat asemenea declarații de unire cu România. La marea Adunare de la Chișinău  din 25 martie, cei peste 100.000 de participanți și-au exprimat sentimentul  și dorința de reunire cu România. Printre pancardele vizuale care exprimau această dorință am remarcat o lozincă ce exprimă un adevăr de necontestat: „Chișinău și București, două inimi românești”. Cu siguranță că acest entuziasm nu va duce la o reunire teritorială în viitorul apropiat, însă va duce la accentuarea sentimentului unionist, dar cu siguranță şi la unirea românilor din cele două țări. România poate să fie promotorul valorilor europene și nu doar a celor identitare în Republica Moldova, ceea ce constituie un pas important de reunire în viitor.  

Întrecere sportivă

La inițiativa Primăriei Aleșd, oaspeții din Băcioi au fost „provocați” la o întâlnire și în sala de sport. S-au alcătuit două echipe de fotbal, iar confruntarea s-a desfășurat în sala de sport a Colegiului Tehnic „Alexandru Roman” într-o atmosferă cordială și sportivă. A surprins tenacitatea și dârzenia cu care s-au desfășurat ostilitățile pe teren, fără menajamente, din ambele părți. În final au câștigat oaspeții cu scorul de 10 - 6, scor care nu s-a încadrat în ospitalitatea gazdelor. A urmat o masă colegială, ocazie cu care gazde și oaspeți au petrecut momente de relaxare, întărind relațiile de prietenie între cele două localități înfrățite.